h

Persbericht VNG: Invoering Wet inburgering per 1 januari 2007 onmogelijk

9 september 2006

Persbericht VNG: Invoering Wet inburgering per 1 januari 2007 onmogelijk

18 september wordt tijdens de commissie BOFS de inburgeringswet ( die per 1 januari 2007 ingevoerd zou moeten worden) behandeld, de SP heeft daarbij een aantal kanttekeningen, en nu blijkt dat de VNG ook bezwaren heeft, weliwaar meer van praktische en staatsrechtelijke aard, maar het signaal is duidelijk: de invoering vereist uitstel.

De Wet inburgering (WI) zal niet op 1 oktober 2006 in het Staatsblad worden gepubliceerd, waardoor de inwerkingtreding van de wet per 1 januari 2007 voor gemeenten onhaalbaar is geworden. Nu de Eerste Kamer heeft besloten het wetsvoorstel pas na 1 oktober te behandelen, is de VNG van mening dat er geen sprake kan zijn van invoering per 1 januari 2007. Inburgering is van zeer groot belang voor de integratie binnen de Nederlandse samenleving. Een gedegen invoering van de wet is daarom noodzakelijk. En gemeenten hebben hiervoor voldoende tijd nodig.

Dit betekent dat ten minste drie maanden voor inwerkingtreding de wet- en nadere regelgeving moet worden gepubliceerd in het Staatsblad. Deze afspraak tussen Rijk, VNG en IPO is vastgelegd in de Code interbestuurlijke verhoudingen. Aangezien de minister van Vreemdelingenzaken & Integratie voornemens is de wet op 1 januari 2007 inwerking te laten treden, zou op of voor 1 oktober publicatie in het Staatsblad moeten plaatsvinden. Bovendien zijn de drie maanden invoeringstermijn noodzakelijk vanwege de opeenstapeling van invoeringstrajecten van nieuw rijksbeleid waarmee gemeenten worden geconfronteerd (Wmo, de wijziging van de sociale werkvoorziening, de invoering van het burgerservicenummer en de aanpassing van het GBA e.d.).

De Eerste-Kamercommissie voor Justitie heeft op dinsdag 5 september besloten over de procedure voor de behandeling van het wetsvoorstel Wet inburgering. De commissie neemt zes weken de tijd om het wetsvoorstel en de reacties uit de samenleving en publicaties over dit wetsvoorstel te bestuderen. Vervolgens vindt het voorbereidend onderzoek door de Eerste-Kamercommissie plaats op 17 oktober. Pas na 31 oktober zal het wetsvoorstel plenair worden behandeld in de Eerste Kamer. Op dit moment is nog onduidelijk of dit voor de Tweede Kamer verkiezingen van 22 november plaats zal vinden. De publicatie van de wet in het Staatsblad op 1 oktober is hiermee onhaalbaar geworden. De VNG verwacht dat de wet niet voor 1 december zal zijn gepubliceerd en derhalve niet op 1 januari in werking kan treden. De VNG vraagt de minister dan ook om, gezien de nu ontstane situatie, een nieuwe realistische datum van invoering vast te stellen.

De invoering van de wet, waar Verdonk al ruim 3 jaar aan sleutelt, is al vele malen uitgesteld. Het nieuwe stelsel houdt in dat nieuwkomers en ook bepaalde groepen oudkomers moeten slagen voor een inburgeringsexamen. Gebeurt dat niet binnen een bepaalde termijn, dan kunnen verschillende sancties volgen. Velen moeten de kosten van de inburgering zelf betalen.

Streep
De Raad van State haalde recent nog een streep door een deel van de plannen van Verdonk. Volgens het adviesorgaan kunnen mensen met een Nederlands paspoort niet worden verplicht een inburgeringsexamen te doen. Verdonk betreurde dat advies, maar gaf aan het wel te zullen volgen.

Maatregelen
Ze laat onderzoeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de inburgeringsachterstanden bij genaturaliseerde Nederlanders te verminderen. Op basis van de afgeslankte wet kunnen straks 250.000 migranten zonder Nederlands paspoort worden gedwongen een inburgeringsexamen te doen.

1 januari
Verdonk gaat er vooralsnog van uit dat de inburgeringswet op 1 januari ingaat, zo liet ze via haar woordvoerster weten.

Gepost door: S.Quasten
Bron: www.vng.nl/Gemeente .nu

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier