h

'Kampen voor probleemjongeren werken in Amerika ook niet'

4 september 2006

'Kampen voor probleemjongeren werken in Amerika ook niet'

Commissaris Jeugd- en jongerenbeleid Steven van Eijck is niet te spreken over het plan van het kabinet om heropvoedingskampen voor probleemjongeren op te richten. 'In Amerika werkt dit systeem ook niet', zei hij maandag tijdens de slotconferentie over Operatie Jong in Den Haag.

Het positieve nieuws van het kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag hierover noemt hij dat er maar € 10 miljoen voor vrijgemaakt wordt. Aangezien het per persoon tussen de € 50.000 en € 100.000 kost, kunnen daar in elk geval geen 15.000 jongeren mee opgesloten worden, stelde Van Eijck.

Van Eijck is in 2003 aangesteld door het kabinet-Balkenende om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. Een van zijn belangrijkste adviezen aan het kabinet was het weghalen van verantwoordelijkheden voor de jeugdzorg bij de provincies. Hij vindt dat de gemeenten de volledige regie moeten krijgen en niet slechts een deel.

Overgenomen
Maandag constateerde de vertrekkende commissaris tevreden dat zowel de VVD, de PvdA, als de SP dit advies in hun verkiezingsprogramma hebben overgenomen. Alleen het CDA kiest hier niet voor.

Stelselstrijd
Maar CDA-minister Piet Hein Donner (Justitie) toonde maandag in zijn toespraak op de conferentie wel begrip voor het standpunt en de haast van Van Eijck. Hij erkende dat er veel verbeterd kan en moet worden. Hij wees de kritiek dat niet meer overhoop gehaald moet worden van de hand als 'niet-steekhoudend'. Maar hij waarschuwde ook voor een langdurige 'stelselstrijd'.

S.Quasten
bron: sociale nieuwsbrief

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier