h

BELOOFDE ZOET HEEFT ZURE BIJSMAAK

19 september 2006

BELOOFDE ZOET HEEFT ZURE BIJSMAAK

Het zoet waar de consument al een paar jaar op wacht valt tegen. Hoewel de economie beter draait, profiteert de consument daar nog niet volledig van mee. Huishoudens gaan er gemiddeld maar 1 procent op vooruit. Bovendien heeft de consument tussen 2003 en 2005 flink moeten inleveren. Dit concludeert het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) na het doorrekenen van de Miljoenennota 2007.

Het Nibud waarschuwt de consument niet té blij te zijn. In de praktijk zullen vooral de tweeverdieners met kinderen merken dat ze iets meer te besteden hebben. De lage inkomensgroepen gaan er niet meer dan één á twee tientjes per maand op vooruit. De hogere inkomens met kinderen gaan er al snel vijftig euro op vooruit.

Zorgtoeslag
Het Nibud had gehoopt dat de lagere inkomensgroepen meer zouden profiteren van de meevallers. Procentueel gezien is er een gelijkmatig beeld, maar in euro´s gezien gaan de lagere inkomens er minder op vooruit. Het Nibud waarschuwt voor de stijging van de ziektekostenpremie. Deze stijging wordt maar gedeeltelijk vergoed door een hogere zorgtoeslag. Werkenden worden daarnaast nog gecompenseerd door een lagere WW-premie. Maar niet-werkenden, die geen zorgtoeslag krijgen, moeten zelf de hogere ziektekostenpremie betalen. Wel is het zo dat door die premiestijging in 2007 meer mensen recht hebben op zorgtoeslag.

Werkende ouders
Werkende ouders gaan er volgens het instituut op vooruit. De reden daarvoor ligt in het feit dat de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag worden verhoogd. Werkende ouders hebben bovendien te maken met een verhoging van de combinatiekorting voor de minstverdienende partner. Werkende ouders die gebruik maken van de kinderopvang, waarbij de werkgever weigert mee te betalen, zullen helemaal blij zijn. De werkgeversbijdrage wordt vanaf volgend jaar door de overheid betaald; de kinderopvangtoeslag wordt verhoogd met de vergoeding die de werkgever diende te betalen.

Chronisch zieken
Chronisch zieken en gehandicapten krijgen per 1 januari 2007 te maken met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De gemeente wordt dan verantwoordelijk voor een
aantal zorgtaken, zoals vervoersvoorzieningen en huishoudelijke hulp. Gemeenten kunnen daarvoor eigen bijdragen vragen en dat kan per gemeente verschillen. Deze eigen bijdragen hebben wel een inkomensafhankelijk maximum. Huishoudens die veel zorg nodig hebben, gaan er door die nieuwe wet financieel iets op vooruit. Maar huishoudens die beperkte zorg nodig hebben, kunnen er volgens het Nibud iets op achteruit gaan.

gepost door: S. Quasten
Bron:Nibud

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier