h

'Woningcorporaties ondemocratisch'

4 augustus 2006

'Woningcorporaties ondemocratisch'

Woningcorporaties in Nederland zijn uitgegroeid tot machtige spelers op de woningmarkt. De corporaties krijgen steeds meer invloed op het leven van veel mensen, maar een duidelijke democratische grondslag daarvoor ontbreekt.

Dat zegt directeur Pieter Bregman van de Groninger woningcorporatie Nijestee in de Digitale Debatbrief van Platform GRAS . Hij betoogt dat corporaties sinds de privatisering in de jaren '90 van de vorige eeuw een steeds breder takenpakket hebben gekregen. ‘We verkopen huurwoningen en bouwen koopwoningen. We knappen winkelcentra en scholen op en bemiddelen in zorg. Ons speelveld wordt dus steeds groter’, aldus Bregman.

‘We zijn bestuurlijk en financieel onafhankelijk geworden. Het rijk heeft geen geld meer, de gemeente geen grond meer. De mogelijkheden tot sturing door gekozen instanties zijn sterk afgenomen.’ Bregman stoort zich aan de ‘lawine aan extra regelgeving en toezichthouders’, die volgens hem steeds vaker de gang van zaken bepalen.

‘Zelf speelt de overheid nauwelijks mee. Ze stuurt alleen of doet een poging daartoe. Want de sturing wordt niet aan de markt overgelaten.’ Volgens de directeur moeten woningcorporaties blijven werken vanuit de oorspronkelijke sociale taak en zoeken naar samenwerking met de stad en haar bewoners.

BRON: ANP, 3 augustus 2006

op http://platformgras.web-log.nl/ het hele interview plus reacties

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier