h

De hoge hoed van wethouder van Pijkeren

29 augustus 2006

De hoge hoed van wethouder van Pijkeren

Hoge hoed van wethouder van Pijkeren
Vanochtend te lezen in het NHD:

Gemeente en Woondiensten bedenken 'omweg'

Welzijn nu toch onder Draaisma

De SP is zeer ontstemd over de handelswijze van wethouder van Pijkeren. Deze heeft ervoor gekozen om eerst de pers in te lichten over de nieuwe welzijnsstichting, en de raad wacht nog op informatie. In onze opinie hoor je niet zo met elkaar om te gaan, dit zet de verhoudingen onnodig op scherp.
Ondanks dat het genomen besluit een collegebevoegdheid is, hoort de raad niet achter in de rij te staan als er besluiten worden genomen.

Het bewuste artikel luidt als volgt:

Gemeente en Woondiensten bedenken 'omweg'

WELZIJN NU TOCH ONDER DRAAISMA
Door Paul Gutter

Twee commissairssen van Woondiensten Enkhuizen hebben als prive-personen een nieuwe welzijnsstichting opgericht en Harry Draaisma gevraagd op te treden als directeur. Als de gemeenteraad de nieuwe stichting wil subsidieren, zwaait de directeur van Woondiensten dus TOCH weer de scepter over het welzijnswerk.

Eerder was er sprake van dat de nieuwe stichting een ' vrije dochter' zou worden van Woondiensten Enkhuizen.
Als zodanig zou de nieuwe stichting bestuurlijk volledig onder de wooncorporatie vallen. dat mag niet, riep vervolgens directeur Joop de Jager van de huidige welzijnsstichting Breedband, die per 2008 moet verdwijnen
En daar heeft De Jager gelijk in, zegt senior persvoorlichter P.van Dael van het ministerie van VROM. Het idee van de ' vrije dochter' is volgens haar ontleend aan een experiment waarbij minister Dekker onder veel voorwaarden een paar Amsterdamse corporaties toestemming heeft gegeven om via zo'n constructie het breedband/glasvezelnet in de hoofdstad op te zetten.

GEEN PRECEDENT

,, De voorwaarden voor dat experiment zijn echter zo strak dat het niet op voorhand als precedent kan werken voor andere corporaties of experimenten", aldus Van Dael.
De Europese Commissie heeft in deze altijd het laatste oordeel en liet in juli in een soortgelijk geval een duidelijk 'nee' horen.

Dekker nam het onderbrengen van activiteiten in ' vrije dochters' ook op in haar toekomstvisie op de corporatiesector, die zij eind 205 naar de tweede kamer stuurde. De verschillende ins en outs van deze visie worden mogelijk besproken op 31 augustus. ,, Het is dan ook te vroeg om nu al een beroep te doen op de status van
de ' vrije dochter' voor de activiteiten die men in Enkhuizen voor ogen heeft", meent Van dael.

Volgens wethouder van Pijkeren is het idee van de ' vrije dochter' inmiddels echter verworpen.
,, In plaats daarvan hebben we een constructie bedacht die wel mag". in het kort komt het er op neer dat de nieuwe welzijnsstichting niet is opgericht door Woondiensten Enkhuizen, maar door prive-personen.
dat die prive-personen ook in de raad van commissarissen zitten van de woningcorporatie en dat zij Woondiensten directeur Draaisma hebben benoemd tot directeur van de nieuwe stichting, vormt daarbij volgens van Pijkeren
geen enkel bezwaar.
,,De welzijnsstichting staat immers helemaal op zichzelf". Dit in tegenstelling tot een paar jaar geleden, toen Draaisma ook al eens een tijdje directeur was van beide stichtingen.

De wethouder wil op deze manier het welzijnswerk in Enkhuizen weer ' vlot trekken'. het conflict tussen Woondiensten en Breedband is inmiddels zo hoog opgelopen dat van samenwerking nauwelijks meer sprake is. Het opbouwwerk ligt bovendien stil omdat Breedband geen nieuwe opbouwwerker mag aannemen. ,,We moeten dus echt verder", aldus van Pijkeren.

RUIMTE

Toch kan hij niet helemaal ontkennen dat dit ook een handige 'omweg' is om de regie over wonen en welzijn te centraliseren en in de toekomst misschien toch te integreren.
,,Zo gauw de minister die ruimte geeft, wordt het alsnog een ' vrije dochter'.
Dat is ook vastgesteld in de statuten van de nieuwe stichting."
Directeur Joop de Jager van Breedband spreek van een "gekunstelde constructie om toch je zin te krijgen". ,, het lijkt aardig gevonden, maar het leidt tot niks. Die strenge scheiding blijft in de praktijk nooit overeind en uiteindelijk krijg je alleen maar meer problemen."
Breedband zet de eerder aangekondigde rechtszaak ook gewoon door.

Bron: NHD

Tja, word je als gemeente met het eerste plan door de rechter en VROM teruggefloten, dan ga je wat anders proberen (vrije dochter), waarvan de SP meermale heeft aangegeven dat dat ook niet mocht, en nu nogmaals bevestigd is door VROM. Wethouder van Pijkeren beweerde steeds stug het tegendeel, en blijkt er inmiddels achter gekomen te zijn dat wij gelijk hadden, dus heeft de gemeente en de verantwoordelijk wethouder deze "truc" uit de hoge hoed getoverd.

Van "onafhankelijk" is hier natuurlijk geen sprake, dit stinkt naar belangenverstrengeling, vermenging en is een kwalijke zaak.
Bij onafhankelijk denk je aan partijen en/of personen die niets met Woondiensten te maken hebben.
Het college zal gaan besluiten dat er subsiedieverstrekking moet komen, uit welke pot gaat dat dan, uit de pot van Breedband? Dat kan dit jaar in ieder geval niet, omdat Breedband een jaarsubsidie krijgt.
Wie betaalt deze nieuwe directeur en commissarissen? Wordt er personeel van Woondiensen ingezet om taken binnen de welzijnsstihting uit te voeren? Die doen het echt niet gratis, dus hebben we nu 2 stichtingen die in elkaars vaarwater zitten, waarvan de 1 (Breedband) de kennis en kunde en contacten in huis heeft, en de ander zover wij weten nog geen naam, plan van aanpak, werkplan, begroting of personeelsplan heeft.
Lijkt ons toch wel relevante inormatie voor de raad.
Subsidiegeld is gemeenschapsgeld en de raad bepaald hoe daar mee om te gaan, dat kan alleen op basis van volledige informatie.
De subsidietoekenning is een collegebevoegdheid, maar het kan toch niet zo zijn dat de raad compleet buitenspel wordt gezet en zijn controlerende taak over deze hele gang van zaken niet kan uitvoeren?

De raad had in meerderheid de " wens" te komen tot integratie/samensmelting, men wilde het welzijn onderbrengen bij Woondiensten, daar is nu helemaal geen sprake meer van als men spreekt over een nieuwe stichting die onafhankelijk (gelooft u het?) opereert van Woondiensten. Hier ligt een opdracht voor commissie en raadsleden om datgeen te doen waarvoor men gekozen is, namelijk te onderzoeken, vragen en controleren......

Op ons verzoek aan de fractievoorzitters om deze week over de handelswijze van de wethouder te overleggen, en het besluit van het College is door de meerderheid negatief gereageerd.

NB:Het ministerie zal volgens onze informatie de eerste 4 jaar zeker geen groen licht geven, en Dekker komt na de verkiezingen niet terug, dus haar toekomstvisie kan zo de prullebak in.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier