h

Gesodemieter rond benoeming Baas

28 juli 2006

Gesodemieter rond benoeming Baas

De benoeming van Jan Baas als de nieuwe burgervader van Zaanstad, heeft nogal wat stof doen opwaaien.

Sinds de bekendmaking van de benoeming, hebben een aantal Zaanseraadsleden waaronder ook een lid van de vetrouwenscommissie "gelekt", dat Jan Baas niet de eerste keuze was, zoals het wel door de gemeente Zaanstad naar buiten werd gebracht. Degene die heeft gelekt is op de vingers getikt, maar inmiddels komt er steeds meer naar buiten over de gevolgde procedure die bepaald niet de indruk geeft dat deze soepel en volgens de regels is verlopen.

De tegenkandidaat van aankomend burgemeester Jan Baas was volgens ingewijden de VVD'er Mark van der Horst, oud wethouder van de hoofdstad en nu tijdelijk burgemeester van Heemskerk. Deze was eerste keus, maar het schijnt volgens de geruchten de PvdA geweest te zijn die druk heeft uitgeoefend om Baas te benoemen en het zodanig naar buiten te brengen alsof deze dus eerste keus was.

De plaatselijke partij uit Zaanstad, ZOG, heeft inmiddels de Commissaris van de Koningin(Dhr Borghouts), minister Remkes en andere belangstellende/belanghebbende een brief gestuurd, met de vraag of de CvK op de hoogte was van een (mogelijke) integriteitsprobleem rondom Baas en de gemeentesecretaris uit de tijd van zijn aanstelling Op Wieringen, en zo ja, waarom deze informatie niet aan de vertrouwenscommissie is doorgegeven.

De internetsite van het NHD heeft de laatste weken vol gestaan met berichten en reactie rondom deze benoeming,
wat telkens naar boven komt is dat er Op Wieringen zaken (blijkbaar en vermoedelijk) niet goed zijn gegaan ten tijde dat Baas daar de scepter zwaaide. Heel veel reacties waarin Jan Baas werd vermeld zijn verwijderd van deze site, dat geeft wel te denken.

Wij kunnen en gaan ook niet oordelen over wat er wel of niet waar is van de verhalen die ons van alle kanten bereiken, maar het lijkt dat de weg naar Zaanstad niet strak geplaveid is, maar vol zit met obstakels.
Het is en blijft een ondoorzichtig gebeuren zo'n benoeming, de burger heeft hierin helemaal geen stem, en mag alleen maar hopen dat zijn of haar volksvertegenwoordiger mocht die in een vertrouwenscommissie zitten, een weloverwogen besluit maakt, en dat deze niet voor "politieke agenda's" en partijprofilering gaat, maar uit alle informatie die moet worden aangereikt door een CvK, en gesprekken met kandidaten, voorbij politieke kleur kijkt en de geschiktste kandidaat voordraagt. Bij benoemingen zoals die voor een burgemeesterspost past geen "old boys" netwerk.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier