h

OPINIE - Dakloos? Jammer dan...

20 december 2005

OPINIE - Dakloos? Jammer dan...

dakloos
dakloos
De gemeente Enkhuizen blijft laten zien dat zij niet zo veel op heeft met de dak- en thuislozenproblematiek. Al enkele jaren is de gemeente bezig met het formuleren van beleid op dit vlak. Ondertussen mogen de "lijdende voorwerpen" wegkwijnen. Laten we de historie van dit "probleem" eens op een rijtje zetten.

Na een niet aangenomen voorstel van VL/GL sprak de raad uit dat zij een onderzoek wenste naar de mogelijkheid van daklozenopvang (zie hier voor de notulen van de raadsvergadering van 5 oktober 2004). Er is niet veel gebeurd sinds die tijd, of het moet 14 maanden "achter de schermen" zijn gebeurd. De dak- en thuislozen in de regio hebben er althans niets van gemerkt.
In november 2005 -het begint weer kouder te worden- is de maat voor de SP vol en komt zij met een eigen voorstel (zie hier). Hierover verschijnt ook een bericht in de krant (zie hier). De SP stelt voor om containerwoningen op gemeentegrond bij de Flevoweg te plaatsen.
Een particulier heeft een dakloze in december een caravan gegeven. Ook dit initiatief wordt blijkbaar niet op prijs gesteld, want burgemeester Baas weet in het Noordhollands Dagblad te melden dat de caravan zo snel mogelijk weg moet (zie hier). Hierop stelt de SP voor om de caravan op eerdergenoemde grond aan de Flevoweg te zetten.
dakloos
Dan ontspint zich een politiek spel waarbij dit eerst wél, dan weer niet, dan weer wél toegezegd wordt. Uiteindelijk wordt door de gemeente betoogd dat "we niet zomaar regels met voeten kunnen treden", "dat dit tijd kost"., enz..
Flauwekul natuurlijk want:

  • Volgens de eigen Algemene Plaatselijke Verordening mogen B&W een uitzondering maken:

    Artikel 2.4.7a Slapen op of aan de weg
    1. Het is verboden de weg als slaapplaats te gebruiken en verder op of aan de weg een voertuig, tent, woonwagen of een soortgelijk of ander onderkomen als slaapplaats te gebruiken of daarin te overnachten dan wel de gelegenheid daartoe te bieden.
    2. Burgemeester en wethouders kunnen van het in het eerste lid gestelde verbod ontheffing verlenen en daaraan in het belang van de openbare orde, veiligheid, zedelijkheid en gezondheid voorschriften verbinden, ter voorkoming en beperking van hinder en overlast, het aanzien van de woon- en leefomgeving, verontreiniging en voorkoming van besmettelijke ziekten en brandgevaar. 3. Het in het eerste lid bepaalde geldt niet voor zover de Wet openluchtrecreatie van toepassing is, noch op de door burgemeester en wethouders aangewezen plaatsen.

  • Blijkbaar is er wel genoeg tijd om de verwijdering van de caravan juridisch waterdicht te maken. Had die tijd liever besteed aan een oplossing.

Kortom, een pot vol politiek gedraai wordt geopend, inclusief het obligate "jullie doen dit alleen maar voor de verkiezingen". Iets wat de gemeente te pas en te onpas roept. Blijkbaar zijn B & W zó gewend aan de daverende stilte van de gemeenteraad, dat zij elke vorm van actie afdoen als verkiezingspropaganda. Onze conclusie: de politieke wil is er gewoon niet, ondanks eerdere toezeggingen!

Christian Bokhove

dakloos
dakloos
Foto's: Chris Manuel

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier