h

Dakloos - een reactie op de NHD

27 december 2005

Dakloos - een reactie op de NHD

In het commentaar van 24 december j.l. schetst Paul Gutter zijn visie op het “gedoe” rond daklozen, burgemeester Baas van Enkhuizen en de SP. Uiteraard heeft eenieder recht op zijn eigen mening, maar ik heb toch gemeend enkele onvermelde feiten te moeten benadrukken.

- In het NHD van 25 november 2005 j.l. werd nog verslag gaan gedaan van onze brief ten aanzien van de daklozenproblematiek. Hierin is duidelijk sprake van zowel een structurele als een tijdelijke oplossing. Ook betreft het hier een plan voor alle daklozen. Op deze brief hebben we tot op heden van de gemeente reactie noch bevestiging mogen ontvangen.
- Al sinds 2004 is "de gemeente bezig met een oplossing". In dit licht is het niet zo vreemd dat wat dat betreft de maat nu vol is. Baas lijkt “oprecht op zoek naar een oplossing”, maar waarom worden deze woorden niet gestaafd met daden?
- Tenslotte is er nog de zorgplicht van de gemeente zelf. Het is makkelijk om te roepen dat daklozen “zelf niet willen”. Beter is het om te zeggen dat ze “zelf niet kunnen”. Dus is hulp en begeleiding nodig. Ook op dit vlak heeft de gemeente niks geboden, waarmee ze rechtsreeks in gaat tegen haar eigen beloftes.
Om onze actiebereidheid af te doen als " verkiezingsstunt" is typerend voor de arrogantie van de macht. Wij kiezen partij voor de minderbedeelden in de samenleving. Immers, de daklozen in Enkhuizen mogen de feestdagen op straat doorbrengen, de burgemeester naar wij aannemen niet.

Christian Bokhove
SP West-Friesland Oost

Dit is een reactie op het stuk:
Op straat
Van onze verslaggever

Dakloos in Enkhuizen anno 2005. Terwijl iedereen in de stad zich vanavond om de kerstboom schaart, slaapt Marga Jansen op straat. Triest. Ook triest zijn de verwijten die de Socialistische Partij (SP) en burgemeester Jan Baas elkaar naar het hoofd slingeren in deze schrijnende situatie. De SP vindt dat er al veel te lang gepraat wordt over een oplossing en beticht Baas van 'politiek gedraai'. De burgemeester op zijn beurt doet de acties van de SP om Marga te helpen af als 'verkiezingspropaganda'.

Beide partijen doen elkaar daarmee geen recht. De SP komt op voor de belangen van een burger en dat is precies wat je van een politieke partij mag verwachten. Verkiezingstijd of niet. Maar Baas komt óók op voor de belangen van burgers en lijkt oprecht op zoek naar een oplossing. Alleen is de (tussen)oplossing van de SP de zijne niet. Want natuurlijk is het een kleine moeite om een ontheffing te verlenen voor het slapen op of aan de weg. Een caravan op de Flevolaan en klaar is Kees.

Maar een échte oplossing is het natuurlijk niet. Je verplaatst het probleem naar de rand van de stad, maar ondertussen blijft het wel gewoon bestaan. Bovendien is Baas bang dat als er eenmaal een caravan staat, er snel meer zullen volgen. Dat is niet zo verwonderlijk. Enkhuizen heeft slechte ervaringen met gedogen en worstelt daardoor nu met problemen in de havens en overlast rond de coffeeshop.

De SP heeft gelijk als ze zegt dat Marga hulp nodig heeft. Maar hulp krijgen is ook een kwestie van hulp willen. Marga kan niet voor zichzelf en haar dieren zorgen en dat is een van de redenen dat ze indertijd haar huis is kwijtgeraakt. Als ze echt wil, dan heeft ze volgens Baas bij wijze van spreken morgen weer een woning en krijgt ze professionele hulp. Maar dan moet ze wel afstand doen van haar dieren, al is het maar voor de tijd die nodig is om haar leven weer op de rails te krijgen.

Wil ze dat niet, dan zal een echte oplossing er waarschijnlijk nooit komen. Zolang Marga nog geen direct gevaar vormt voor zichzelf of haar omgeving kan Baas haar namelijk niet gedwongen laten opnemen of verplichten hulp te accepteren. Ze is vrij om te gaan en staan waar ze wil. Ook dat is een van de verworvenheden van onze democratie.

PAUL GUTTER

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier