h

Brief opvang daklozen

25 november 2005

Brief opvang daklozen

De SP en het Sociaal Beraad vragen in een brief aan het college aandacht voor het daklozenprobleem in Enkhuizen:


Aan burgemeester en wethouders van Enkhuizen.

Betreft: huisvesting daklozen

Enkhuizen, 24 november 2005

Geacht college,
Met de winter voor de deur, willen wij u bij deze dringend verzoeken daadkrachtig op te treden inzake het daklozenprobleem in Enkhuizen.

Wij weten dat de gemeente van plan is een caravan te plaatsen voor één van de Enkhuizer daklozen. Wij pleiten echter voor een permanent onderkomen waar ook de andere daklozen mee gebaat zijn. Dit natuurlijk op een plek in Enkhuizen waar overlast tot een minimum wordt beperkt.
Eén van de mogelijkheden die praktisch uitvoerbaar is en voor alle partijen als bevredigend kan worden beschouwd is het gebruik van woonunits. Hierbij denken wij aan drie exemplaren, waaronder een toilet-/doucheruimte, gescheiden van het uit twee units bestaande woongedeelte.

Mocht er op korte termijn geen permanente plek worden gevonden, dan adviseren wij camping Enkhuizer Zand als tijdelijke oplossing. De winterperiode kan worden gebruikt om de definitieve plek te realiseren. Als het kampeerseizoen begint, zal moeten worden verhuisd naar deze locatie. Hierbij denken wij aan het terrein tussen de Flevolaan en het spoor, gelegen op de hoek Flevolaan/Bosmankade (kadastrale aanduiding 3558). Dit perceel is eigendom van de gemeente Enkhuizen.

Wat betreft de woonunits: wij hebben documentatie ontvangen van firma De Meeuw te Hasselt. De aanschafprijs ligt rond de 35.000 euro. Huren kan ook. Indien hiertoe wordt besloten zal de huurprijs rond de 650 euro per maand bedragen, ervan uitgaande dat het om een periode langer dan een jaar gaat. Her en der worden goede tweedehands woonunits aangeboden, ook hier kan naar gekeken worden. Wij begrijpen dat er extra kosten bijkomen wat betreft water-/electra-aansluiting en riolering. Ook het schoonhouden van de woonunits en de afvalverwerking zullen kosten met zich meebrengen.

Natuurlijk zullen de daklozen (in Enkhuizen gaat het om vier personen) moeten worden begeleid. Dit kan volgens ons prima worden gecoördineerd door het Meldpunt Overlast, waarin verschillende organisaties, zoals Welzijn en Maatschappelijk Werk zijn vertegenwoordigd. Deze organisatie besteed nu acht uur per week aan mensen waarover zorgen zijn in de samenleving en die overlast veroorzaken, dit zou ons inziens kunnen worden uitgebreid naar twaalf uur. Getrainde vrijwilligers kunnen daarnaast de begeleiding van de daklozen voor hun rekening nemen.

Om de gemeente niet voor alle kosten op te laten draaien, stellen wij voor de daklozen zelf huur te laten betalen. Dit kan gebeuren door een nader vast te stellen geldbedrag op hun uitkering in te houden. Het lijkt ons vrij logisch dat de gemeenten waar de daklozen officieel zijn ingeschreven ook een financiële bijdrage gaan leveren. Vrijwilligers, onder coördinatie van het Sociaal Beraad Enkhuizen, zullen zich tot het uiterste gaan inspannen fondsen te werven door bedrijven en particulieren te benaderen. In het verleden is deze inspanning succesvol gebleken. De kerken worden ook benaderd.

Wij denken dat dit tot een betaalbare, voor alle partijen bevredigende oplossing voor het schrijnende daklozenprobleem kan leiden. Langer wachten kan en mag niet, er zal tot daden moeten worden overgegaan! Wij verzoeken u dringend ons voorstel serieus in beraad te nemen en wachten uw reactie met grote belangstelling af.

Hoogachtend,
De SP afdeling West-Friesland Oost
Sociaal Beraad Enkhuizen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier