h

Welzijnsstichting op de helling

20 september 2005

Welzijnsstichting op de helling

PERSBERICHT

Geachte redactie,

Over de perikelen tussen Stichting Breedband en Woondiensten Enkhuizen maken wij ons grote zorgen. Als bijlage vindt u de brief die wij vandaag aan alle gemeenteraadsleden van Enkhuizen hebben verstuurd.

Het bestuur van de SP West-Friesland Oost

SP West-Friesland Oost
Secr. Hoekland 18, 1602 MX Enkhuizen
Tel. 0228 318903
westfrieslandoost@sp.nl

Enkhuizen, 20 september 2005

Geachte heer/mevrouw ,
Zoals het zich nu laat aanzien zal de welzijnsstichting Breedband compleet worden overgenomen door Woondiensten Enkhuizen (WDE), dit zeer tegen de wens van de welzijnsstichting zelf.
Nu WDE bij monde van Dhr. Draaisma tijdens het ingestelde onderzoek, dat werd ingesteld om de knelpunten tussen de samenwerking St.Breedband en WDE in kaart te brengen, weigert verder in gesprek te gaan met St.Breedband, grijpt de wethouder niet in, (terwijl een deel van de onderzoekskosten door de gemeente middels subsidie worden betaald).

De welzijnswerkers willen wel samenwerken maar NIET overgenomen worden door een instelling waar onvoldoende visie, en expertise op het gebied van welzijnswerk aanwezig is. De afgelopen jaren is er veelvuldig verschil van inzicht geweest, oorzaak daarvan is dat beide partijen verschillende belangen hebben. Dit heeft tot gevolg dat het merendeel van de welzijnswerkers op aanbiedingen van elders zal ingaan en de leegloop van gekwalificeerde medewerkers en daarmee ook het verlies aan kwaliteit en expertise. Dit vinden wij een ongewenste ontwikkeling.
Wethouder Bode heeft inmiddels aan de Raad van Commissarissen laten weten dat het bestuur van de welzijnsstichting zichzelf dient op te heffen, omdat men tot overname wenst over te gaan.

Het is bijzonder vreemd dat na het falen van het hele integratietraject, het neerleggen van zijn functie als directeur door Dhr. Draaisma, de onwil van WDE om verder in gesprek te gaan, deze partij nu beloond wordt en volledige zeggenschap krijgt over het welzijnswerk, plus de daarbijbehorende subsidiestroom. Bij volledige overname speelt er nog een probleem, namelijk die van de peuterspeelzalen, WDE heeft aangegeven geen behoefte te hebben deze over te nemen en die worden weer geconfronteerd met onzekerheid .

Wij voorzien dat WDE dadelijk een “lege”stichting overneemt en als Breedband op een zijspoor word gezet, zal onder andere het project Peperstraat, (dat door de gemeente voor een symbolisch bedrag van 1 Euro verkocht gaat worden) op de tocht komen te staan. Dat kan betekenen dat WDE dit pand zal kunnen verkopen na een vastgestelde periode, wij hopen dat de gemeenteraad in het eventuele verkoopcontract laat vastleggen dat -mocht het hele project afgeblazen worden- de gemeente recht van terugkoop heeft voor hetzelfde bedrag plus de eventuele gemaakte kosten ivm verbouwing.

De SP hoopt dat de gemeenteraad erop aandringt dat Woondiensten en St. Breedband zich zullen verbinden aan de conclusies van het SEV en dat anders geen sprake kan zijn van een volledige overname van St. Breedband.

Wij hebben de volgende vragen:

  • Is het uw fractie bekend dat wethouder Bode aan de Raad van Commissarissen (RvC) van St. Breedband heeft meegedeeld dat het bestuur van Breedband zichzelf dient op te heffen en er nu wordt aangestuurd op overname?
  • Is het SEV-onderzoek inmiddels afgerond? Zo ja, wat zijn de conclusies, wanneer worden deze openbaar en wordt er naar deze conclusies gehandeld? Zo nee, wat is de reden dat het onderzoek nog niet is afgerond?
  • Wat zijn de garanties over de kwaliteit van het welzijnswerk als blijkt dat er in geval van overname er geen kwalificeerde welzijnswerkers van St. Breedband naar WDE overgaan?
  • Waarom is de raad niet tijdig door WDE (die op dat moment nog een directeur in functie had) op de hoogte gesteld dat WDE de verhuizing naar de Augurksteeg heeft aangemoedigd en begeleid?
  • Is de raad juist geïnformeerd dat de verhuizing niet is bekostigd uit “geoormerkt geld”?
  • Nu de RvC zich naar de wens van de wethouder zou moet opheffen en het personeel voor het merendeel niet overgaat, heeft WDE dan buiten de prestatieafspraken al een goed onderbouwde visie? En wie gaan daar dan uitvoering aan geven?
  • WDE wil de peuterspeelzalen niet overnemen, wat is men plan daarmee te doen?
  • Vindt uw fractie het acceptabel dat WDE bij monde van Dhr. Draaisma niet meer in gesprek wil met Breedband en dat de wethouder niet bij machte blijkt te zijn om dat te keren?
  • Nu dit hele proeftuinproject alle aspecten van falen vertoont, vindt uw fractie dan dat de wethouder daar verantwoording over dient af te leggen?
  • Beseft uw fractie dat als WDE de welzijnskant overneemt en geen gedegen plan en/of jongerenwerker heeft, men na een bepaalde periode de mogelijkheid heeft om het pand Peperstraat dat de gemeente van plan is om voor 1 euro aan WDE te verkopen met een dikke winst kan verkopen, of verhuren? Of zijn hier terugkoopafspraken over gemaakt?
  • Aangezien het ministerie nog geen veranderd standpunt heeft ingenomen wat integratie welzijn/wonen betreft en er na navraag geen RAADSBESLUIT blijkt te bestaan en overname absoluut onwenselijk is, vindt uw fractie het dan niet verstandiger om over te gaan tot een goede aanpak to samenwerking tussen WDE en St. Breedband en over te gaan tot het aanstellen van een directeur/ bestuurder die geen dubbele pet op heeft en dus op een zuivere manier invulling kan geven aan het welzijnsbeleid dat de gemeente voorstaat?

De SP is van mening dat de verhoudingen momenteel zo zijn verstoord dat men niet meer aan een adequate uitvoering van het beleid toekomt. De onzekerheid bij de medewerkers van St. Breedband neemt met de dag toe en dat is een onwenselijke situatie. Er staat heel veel op het spel, waaronder het kunnen binnenhouden van gekwalificeerde welzijnswerkers, een behoorlijke voortgang van de peuterspeelzalen, het jongerencentrum aan de Peperstraat en de kwaliteit en expertise die dreigt te verdwijnen als men tot overname besluit. Het contourplan voor de Peperstraat is nog niet gepresenteerd, en zolang WDE weigert met Breedband in gesprek te gaan, zal er ook geen plan gepresenteerd kunnen worden en kan er in onze ogen niet worden overgegaan tot verkoop van het pand Peperstraat aan WDE.

Wij verzoeken u daarom bij deze gerichte stappen te ondernemen om het Welzijnswerk in Enkhuizen, wat blijkens de rapportages en accountantsverklaringen aan alle verwachtingen voldoet, te waarborgen en de integratie als onhaalbaar en overname als onwenselijk te betitelen.

Namens het bestuur van de SP West-Friesland Oost
Hoogachtend,

Stella Quasten

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier