h

Boete voor werkweigerende jongeren

2 juli 2006

Boete voor werkweigerende jongeren

Werkloze jongeren met onvoldoende opleiding riskeren een boete als ze weigeren mee te werken om aan de slag te komen of in de schoolbanken te zitten. Jongeren tot 23 jaar moeten leren of werken, of beide combineren.

Als ze niet meewerken, kunnen ze in eerste instantie een boete krijgen van ten hoogste 340. Volharden zij in hun weigering, dan kan de boete oplopen tot 2.250. Het demissionaire kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs. De bewindsvrouw werkt aan een zogenoemde sluitende aanpak om te voorkomen dat jongeren tot 23 jaar buiten de boot vallen.

Startkwalificatie
Van der Hoeven wil met ingang van het schooljaar 2007-2008 voor jongeren tot 18 jaar een kwalificatieplicht invoeren. Jongeren moeten dan minimaal een startkwalificatie halen op havo-, vwo of mbo-2-niveau. Voor werklozen tot 23 jaar die niet deze startkwalificatie hebben, kunnen gemeenten een informatie- en meldingsplicht invoeren. De lokale overheden kunnen zelf bepalen of ze de leerwerkplicht opleggen en boetes invoeren.

Bron:gemeentenu.nl

U bent hier