h

Veel twijfel over commercile plannen in zorg

24 juni 2006

Veel twijfel over commercile plannen in zorg

Ziekenhuizen verheugen zich op een commercile toekomst. De Tweede Kamer heeft echter nog veel twijfels.

In de Nederlandse ziekenhuiswereld schieten de zorg-bvs als paddestoelen uit de grond. Met name de algemene ziekenhuizen investeren in juridische voorbereidingen op een commercieel avontuur. Nu de nieuwe zorgverzekering een feit is verwachten ziekenhuisdirecties dat zij binnen afzienbare tijd ook vennootschappen mogen oprichten met een winstoogmerk.

Alle ziekenhuizen zijn stichtingen die eventuele winst niet mogen uitkeren aan aandeelhouders. En winst maken op bepaalde behandelingen is goed mogelijk, zo denken ziekenhuisdirecteuren en de Orde van Medisch Specialisten.

Van minister Hoogervorst (volksgezondheid) is bekend dat hij liever vandaag dan morgen ziekenhuizen toestaat om delen in een bv onder te brengen en met behulp van vreemd kapitaal een moderne kliniek op te tuigen. Onlangs ontving hij juichend de aanbeveling van KPN-topman Scheepbouwer om de zorg verder te liberaliseren. Die stelde dat innovatie nooit serieus van de grond zal komen als ziekenhuizen zich niet kunnen ontwikkelen tot commercile bedrijven. waarin het personeel kan deelnemen en de winsten mogen houden.

Aan de Tweede Kamer schreef VVDer Hoogervorst vorige maand een enthousiaste brief over de commercile plannen in de ziekenhuiswereld. Het kabinet heeft hij echter nog niet over de winstdrempel kunnen trekken. Vooral CDA-ministers staan niet te dringen om het uitkeren van winst aan derden toe te staan. Dat heeft vermoedelijk te maken met de houding van de CDA- fractie in de Tweede Kamer.

CDA-woordvoerder Siem Buijs verwacht niet dat het binnen de komende twee kabinetsperioden wordt toegestaan om winst te maken op behandelingen die in het basispakket zitten. Laten we eerst maar eens zien hoe de nieuwe zorgverzekeringswet uitpakt. Dat is ingrijpend genoeg. Dat leidt er al toe dat ziekenhuizen doelmatiger werken.

Oppositiepartijen GroenLinks en SP wijzen de komst van investeerders in reguliere ziekenhuiszorg categorisch af, en dus ook een verdere privatisering van de zorg. Zij vrezen het spookbeeld dat minderdraagkrachtigen zijn aangewezen op uitgeklede ziekenhuizen met weinig service. Daarnaast bestaat volgens deze partijen het gevaar dat ziekenhuizen minder aandacht krijgen voor verliesgevende afdelingen als intensive care, eerste hulp, geriatrie en gynaecologie.

De PvdA-fractie wil daarentegen op dat gebied wel experimenten toestaan. Volgens de sociaal-democraten wordt in de curatieve zorg al heel lang goed geld verdiend. Zij wijzen daarbij op specialisten die zich verhuren, declaraties van interim-managers, farmaceuten die medicijnen leveren en ict-bedrijven die software installeren.

U bent hier