h

Solliciteren zinloos: jonge oudere uitgerangeerd

16 juni 2006

Solliciteren zinloos: jonge oudere uitgerangeerd

Stille armoede onder 55- tot 64-jarigen
Ruim honderdvijftigduizend jonge ouderen van 55 tot 64 jaar leven onder de armoedegrens. Eenderde van hen kan niet een weekje op vakantie en n op de vijf blijft op versleten meubels zitten.
Volgens de Rapportage Ouderen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft het afschaffen van de vut-regeling en het prepensioen de zachte financile landing voor deze groep weggenomen. Als mensen op straat staan en afhankelijk worden van een uitkering, is de kans op armoede groot.

Ouderenbond ANBO bevestigt de toenemend krappe beurs voor veel 65-minners. Veel mensen bellen radeloos op, omdat ze niet weten wat te doen als ze maar geen nieuwe baan vinden, zegt woordvoerder Juanita Bouwman.

Volgens het SCP kregen werklozen en arbeidsongeschikten van deze leeftijd de laatste jaren een inkomensdaling van 22 procent voor de kiezen. Opmerkelijk genoeg bevat deze leeftijdsgroep gemiddeld ook de meeste rijken: mensen op het toppunt van hun carrire met een dikbelegde boterham.

Bouwman: De oorzaken van de armoede zijn heel divers. Sommigen klagen dat ze er door hun baas zijn uitgewerkt. Vervolgens glijden ze via de werkloosheidswet af naar de bijstand. Maar als je net boven de vermogensgrens zit, mag je eerst je huis opeten. En rondkomen van de bijstand is ook niet eenvoudig.

Nibud

Via een speciale website wil het Nationaal Instiuut voor Budgetvoorlichting (Nibud) binnenkort tips geven aan ouderen die plotseling van een veel lager inkomen moeten rondkomen. Ook het Nibud reageert daarmee op signalen van een groeiende kudde grijze armlastigen. De laatste jaren nam het aantal schuldsaneringen vooral onder oudere personen toe.

Het stereotype beeld van de arme bejaarde die niet rondkomt van zijn of haar aow, komt volgens het SCP-rapport minder vaak voor. De 65-plussers genieten van belastingmeevallers en een gemiddeld steeds hoger aanvullend pensioen. Zat n op de drie 75-plussers in 1994 nog onder de armoedegrens, in 2003 was dat gedaald naar bijna n op de twintig

U bent hier