h

Oudere werklozen worden tijdelijk ontzien

26 juni 2006

Oudere werklozen worden tijdelijk ontzien

Oudere werknemers die vanaf 1 oktober werkloos worden en na de WW in de bijstand belanden, worden tijdelijk ontzien. Werkloze 50-plussers hoeven daardoor niet eerst hun vermogen aan te spreken en bijvoorbeeld 'hun huis op te eten' om voor een bijstandsuitkering in aanmerking komen. Bij 60-plussers wordt ook niet gekeken naar het inkomen van de partner.

Het kabinet heeft vrijdag op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken besloten hiervoor de tijdelijke regeling Inkomensvoorziening voor oudere werklozen (IOW) in het leven te roepen. Vooralsnog geldt deze regeling tot 2011, omdat het kabinet verwacht dat ouderen door de vergrijzing straks gemakkelijker aan de slag zullen komen.

Advies
Werkgeversorganisaties en de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) hadden vorig jaar bij hun advies aan het kabinet over verkorting van de WW gevraagd of oudere werklozen tijdelijk ontzien kunnen worden. In de nieuwe Werkloosheidswet duurt de maximale uitkering 3 jaar en 2 maanden in plaats van de huidige 5 jaar. Deze ingreep raakt vooral mensen met lange dienstverbanden, en dat zijn vaak oudere werknemers.

U bent hier