h

CG-raad: WMO te vrijblijvend voor gemeenten

27 juni 2006

CG-raad: WMO te vrijblijvend voor gemeenten

De Eerste Kamer behandelt op 26 en 27 juni de Wet maatschappelijke ondersteuning. Volgens de CG-raad is nog te veel onduidelijk over de gevolgen van deze wet. Ook vindt de raad dat de WMO voor gemeenten te vrijblijvend is.

Volgens de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-raad) is onduidelijk wat mensen van hun gemeente kunnen verwachten en hoeveel zij moeten gaan betalen. De Tweede Kamer heeft er eerder mee ingestemd dat compensatie opgaat voor iedereen, ook voor mantelzorgers en vrijwilligers. Maar in de modelverordening WMO van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt deze groep niet genoemd. Zij zouden dus geen recht hebben op compensatie.
Schoonmaken
De wetstekst definieert huishoudelijke ondersteuning duidelijk als 'huishoudelijke zorg'. Dat is meer dan schoonmaken en poetsen. De VNG-verordening brengt huishoudelijke ondersteuning terug tot huishoudelijke hulp. Met deze definitie kan een gemeente zich beperken tot toewijzing van
ondersteuning bij schoonmaakklussen.
Pgb
De Tweede Kamer vindt dat een gemeente zijn burgers een persoonsgebonden budget (pgb) moet aanbieden. Burgers moeten kunnen kiezen voor een goede kwaliteit van zorg of middelen ter beschikking krijgen om die keuze te kunnen maken. De CG-raad zegt dat de VNG-verordening de keuze aan gemeenten laat: ze kunnen een pgb aanbieden, maar ze hoeven dit niet te doen.
Duidelijkheid
De CG-raad vraagt de Eerste Kamer om duidelijkheid ten aanzien van de WMO . Maar vooral wil de raad een verordening die mensen die noodgedwongen gebruik maken van de WMO zekerheid geeft over de afspraken die ze met hun gemeente kunnen maken.
Bron: CG-raad

U bent hier