h

betaald parkeren

27 april 2006

betaald parkeren

De gemeente Enkhuizen gaat voor 50.000 euro een bureau ( de zoveelste) inschakelen om het parkersysteem te vernieuwen.Het bureau moet (alweer)het parkeren onderzoeken, een plan maken om het parkeren beter te regelen, verordeningen opstellen en helpen bij inspraak en besluitvorming.

De meerderheid van de commissie grondgebied ginghier dinsdagavond mee akkoord, omdat de gemeente zogezegd geen kennis in huis heeft. Er worden wel 400 manuren ingezet.

De SP en VVD/D66 zijn tegen het inhuren van externe hulp. De SP is tegen omdat wij vinden dat het allemaal niet zo ongewikkeld is dat er weer geld uitgetrokken voor moet worden om tot iets deugdelijks te komen. Wij zien zoals bekend helemaal niets in betaald parkeren, maar vinden dat als alternatief er begonnen zou moeten worden met alle parkeervergunningen na te trekken. Het is een bekend gegeven dat veel inwoners die bij verhuizing deze niet inleveren, dat kan je hen niet verwijten, het moet zo zijn dat als iemand een verhuizing doorgeeft bij Burgerzaken er meteen moet worden nagegaan of men de vergunning kan houden of moet inleveren.

Daarnaast denken wij dat de blauwe zones in parkeertijd allemaal gelijk getrokken zoudenmoeten worden naar 1 1/2. Ook zouden de ondernemers er bij hun medewerkers erop moeten aandringen met niet met de auto naar het werk te komen maar met alternatief vervoer. En er moet gehandhaafd worden op "scheefparkeren".

Deze maatregelen en daarnaast een goede handhaving zou voor een jaar moeten worden gelden om daarnate ievalueren in welke mate het zgn. parkeerprobleem is verminderd. Uit diverse rapporten (ook in het rapport dat in opdracht van de gemeente is opgesteld door Goudappel en Coffeng) wordt duidelijk dat er geen link gemaakt kan worden tussen de parkeercapaciteit en betaald parkeren, sterker nog, Hoorn en Alkmaar die betaald parkeren hebben scoren in parkeerprestatie zeer slecht, terwijl gemeenten die "vrij" parkeren hebben, waaronder Heerhugowaard en Medemblik, veel beter scoren.

De geplaatste opmerking dat de gemeente zelf geen kennis in huis heeft wat parkeren en beleid daaromheen betreft vinden wij zorgelijk, wat ons betreft is het niet zo heel moeilijk om eens over de stadsgrenzen te kijken hoe andere gemeente daar mee omgaan en daar je voordeel mee te doen. Ambtenaren zouden (bij)geschoold moeten worden op dit soort terreinen, want het kan toch niet zo zijn, dat nu de gemeente in eigen vlees snijdt en er ambtenaren wegbezuinigd wordener onvoldoende kennis en kundeis zodat men steeds een externe partij in moet schakelen?

De SP zal dan ook tijdens de raadsvergadering op 9 mei niet instemmen met het gevraagde krediet.

U bent hier