h

Oorlog is lucratief!

26 januari 2020

Oorlog is lucratief!

De economische crisis in de wereld zorgde voor grote armoede en leed voor veel mensen. Op talloze manieren werd er wereldwijd jarenlang bezuinigd. Vooral op sociale voorzieningen, op gezondheidszorg, op onderwijs, op justitie en politie en op voorzieningen voor jeugd.

Behalve op één terrein. De uitgaven voor wapens.

Wereldwijd stegen die enorm. Ook het aantal conflicten en oorlogen steeg enorm. De wapenindustrie heeft een belang bij oorlogen.

En onder Trump wordt de koude oorlog, maar nu niet alleen met Rusland, maar ook met China weer ten tonele gevoerd. Zijn pleidooi om de uitgaven voor de NAVO flink op te schroeven tot ongekende hoogte heeft succes. Het afgelopen jaar stegen de uitgaven voor wapens met 4,6%. Europa, de VS en Rusland geven nu elk jaar 379 miljard Euro uit aan wapens. Wat China uitgeeft is geheim. En het zijn rupsjes nooit genoeg. Er moet nog veel meer uitgegeven worden.

En wat is het resultaat? Flinke winsten voor de wapenindustrie, miljoenen mensen die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld, waaronder 50 miljoen kinderen, vernietiging van miljoenen huizen en de dood van miljoenen.

En wat heeft dat nou met mij te maken zou je zo zeggen. Ik kan als mens in Nederland daar niks aan doen.

Nou dat valt nog te bezien.

Negen van de tien grootste pensioenfondsen investeren in die wapenindustrie. Daar zou een verbod op kunnen komen, vanuit de leden. Nederland heeft een aandeel in de wapenexport. Dat is een politieke keuze.

Nederland wil geen oorlogsvluchtelingen opvangen, maar wel door bombardementen in het Midden-Oosten meehelpen om een vluchtelingenstroom op gang te brengen.

Dit kabinet is bereid om miljoenen extra in de wapenaankoop voor de NAVO te steken. Maar steekt onvoldoende geld in onderwijs, in de rechtspraak, in de infrastructuur van ons land en in de (jeugd)zorg. Dat is een politieke keuze. Je kunt er ook voor kiezen om wel in eigen land te investeren, in je eigen inwoners en geen missies uit te voeren in Afrika, het Midden-Osten en het verre Oosten.

Want willen we nou onderzeeërs of onderwijzers?

U heeft als kiezer, hoe klein ook, de keuze om deze politieke koers te wijzigen.

Of blijft u kiezen voor politici die het eigen gewin voorop stellen en dat van het grote kapitaal?

Die zich wel druk maken over een vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven, maar niet voor fatsoenlijke kansen voor vrouwen in alle lagen van de bevolking?

Stel je voor dat wij graaiende politici, die ten onrechte reiskosten van vele tienduizenden Euro’s binnen harken net zo zouden behandelen als die slachtoffers van de Belastingdienst over zogenaamde fraude met toeslagen. Het land zou te klein zijn.

U heeft een keuze en u heeft een kans. Een kans om een sociaal beleid op te eisen en om de moraal van graaien te veranderen in een moraal van sociale rechtvaardigheid, solidariteit en medemenselijkheid.

Pak die kans!

Marcel Olierook

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier