h

AED-burgernetwerk krijgt vorm

17 december 2010

AED-burgernetwerk krijgt vorm

Afgelopen weken zijn de AED-trainingen voor de vrijwilligers van start gegaan. Ondergetekende deed ook mee. Het was heel interessant om te doen en het is mooi te weten dat er nu eindelijk werk wordt gemaakt van een AED-burgernetwerk dat een aantal jaren geleden op initiatief van de SP werd opgestart. Over niet al te lange tijd worden er maar liefst 25 kastjes met een AED en toebehoren op verschillende plekken in Enkhuizen geplaatst, op zo'n manier dat er een dekkend netwerk ontstaat. Zo'n 130 door de EHBO en Rode Kruis opgeleide AED'ers moeten daar deel van gaan uitmaken.

Hoe gaat het in zijn werk
Na een 112-melding wegens een onwel geworden patint, stuurt een geautomatiseerd systeem een sms naar de AED'ers die binnen een straal van 4 500 meter van de plaats des onheils wonen of werken. In dit sms-je staat de pincode waarmee je de kast opent en de locatie van de patint. Het kan zijn dat er meerdere AED'ers zich naar het kastje snellen, maar dat is alleen maar mooi, want dan kunnen ze elkaar assisteren. Als de patint binnen zes minuten is aangesloten, stijgen z'n levenskansen met wel 50%! Een enorme vooruitgang voor onze gemeente, gezien de veel te lange ambulance-aanrijtijden.


Foto Ch-info.ch

Grote tekortkoming
Tijdens de training kwamen we er achter dat je in de stress van zo'n reanimatie een vergissing kunt maken. De plakkers die je op de borst van de patint moet plakken gaan maar n keer mee. Als je ze per ongeluk tegelijk uit hun beschermfolie haalt en je laat ze vallen of ze plakken aan elkaar dan zijn ze bedorven en is reanimatie met de AED onmogelijk geworden. Grote kans dat de patint onder je ogen overlijdt.
De gemeente Enkhuizen heeft in al haar wijsheid besloten uit bezuiniging gn reserveset plakkers bij te gaan sluiten. Dit vinden ik en mijn mede-cursisten onacceptabel. Het zal je maar gebeuren dat door een kleine vergissing iemand sterft.
Inmiddels heeft onze fractie hierover een vraag gesteld aan wethouder Klaas Kok. Hij had het antwoord niet paraat en heeft het doorgespeeld naar de uitvoerend ambtenaar. We wachten het antwoord met spanning af.

Kees van Spronsen

U bent hier