h

Raad 5/10/10: WIJ en Ouderennota

7 oktober 2010

Raad 5/10/10: WIJ en Ouderennota

In steno was onze bijdrage ongeveer deze:

Ouderenkeuzenotitie (Mieke Delleman)
Het is een helder geschreven stuk, waarvoor dank. Wij hebben nog wel een aantal opmerkingen tav deze keuzenotitie, en willen dan ook met name inzoomen op de eenzaamheidsproblematiek bij ouderen.

In de notitie staat beschreven dat naast de vragen die er aan het Platform ouderen is voorgelegd er ook vragen zijn gesteld tijdens een middag die daarvoor belegd is waar de totale doelgroep bij vertegenwoordigd zou zijn. We willen daarbij opmerken dat het,met name de 60 tot 70 jarigen betrof er was dus geen afspiegeling van de totale doelgroep. Daar werd onder andere uitgesproken dat ten aanzien van eenzaamheid de eigen verantwoordelijkheid en eigen identiteit benadrukt zou moeten worden.
Tijdens de commissievergadering kwam er ook nog een discussie over wat nu eenzaamheid is.
Ik heb het GGD rapport er op nagelezen en daarin staat dat eenzaamheid niet synoniem is aan alleen zijn. Het treed op als er een verschil is tussen relaties zoals men die heeft en relaties zoals die men zou willen hebben.
De meeste eenzaamheid komt voor in de leeftijd van 75 plus wanneer mensen hun sociale omgeving verliezen en de lichamelijke problemen toenemen.

Wij zijn dan ook van mening dat de problematiek tav. eenzaamheid niet af te schuiven is op eigen verantwoordelijkheid maar dat de mensen die het betreft door allerlei omstandigheden de regie hierover kwijt zijn. Duidelijk is wel dat eenzaamheid onder ouderen een groot probleem is, in dit rapport zijn alleen degene die thuis wonen aangeschreven, maar ik kan u verzekeren dat de eenzaamheid van ouderen die bv in een andere setting ook schrikbarend hoog is.

In de vorige notitie van 2004 is ook al gesproken over dit probleem en we kunnen concluderen dat er ten aanzien van de huisbezoekenn maar weinig van de grond is gekomen. Ook in deze notitie wordt onder andere weer gesproken over het onderzoeken van de effectiviteit van bestaande interventies. Wij zijn van mening dat we die fase nu wel voorbij zijn. Wij vinden dat er nu zo snel mogelijk een plan van aanpak moet komen om de aantallen van eenzaamheid onder ouderen terug te dringen.Desnoods betaald uit de WMO. Het is belangrijk is dat het heel laag drempelig gebeurd en snel wordt gerealiseerd liefs professionals die weten hoe ze een voet achter de deur krijgen bij ouderen die dit nodig hebben en denken daarbij ook aan ketenzorg. Dus niet alleen focussen op de preventie. Meldingen komen momenteel mondjesmaat binnen bij vangnet en advies en/of Welwonen. Niet iedereen is van het bestaan van dit meldpunt op de hoogte.en wij vinden het van belang dat dit veranderd.

Ook pleiten wij ervoor dat er jaarlijks een apart boekje vanuit de gemeente wordt uitgegeven voor senioren waarin alles staat wat van belang voor ze kan zijn. Op deze manier hoeven zij de informatie niet bij elkaar te sprokkelen of afhankelijk zijn wat door anderen wordt aangedragen. Dit boekje kan ook als leidraad funktioneren voor de mantelzorgers.

Opmerking tav de prioritering.
Thema welzijn punt 2 toegankelijkheid zouden wij graag prioritering 1 geven ipv 2 met name willen we dat het onderhoud aan de bestrating en troittoirs worden aangepakt.

Amendement/motie PVDA
Wij pleiten al jaren lang voor een lokale woonvisie waar ook senioren huisvesting in al zijn vormen bij hoort.
wij stemmen in met dit amendement.

Motie PVDA
Graag zou ik van mevrouw Kunst wat meer verheldering willen hebben waarom ze leefzorgplannen specifiek noemt. Hier zijn de berichten wisselend over, het is toch niet zo dat u wil aansturen op nog meer bureaucratische rompslomp. Het nieuw welzijnswerk is niets anders dan het welzijnswerk zoals het was de straat op en erop af. Wij gaan hier mee akkoord wel wil ik even de opmerking plaatsen dat tav laatste punt Senioren Overleg Enkhuizen erg actief is met het geven van bv computercurssen aan ouderen etc.


Wet Investeren Jongeren
Dank voor antwoorden schr. vragen. Startbijeenkomst prima.
0 > Landelijke zaak, modelverordeningen
1 > FNV-jongeren, jeugdwerkloosheid wordt niet opgelost
"Werkloze jongeren worden in de steek gelaten. De Wet investeringen jongeren, de zogenaamde Wet WIJ, is mislukt. Nog geen 5 procent van de werkloze jongeren krijgt een leerwerkaanbod. De overgrote meerderheid van de werkloze jongeren weet de sociale dienst niet eens te vinden. Van diegenen die zich wel melden, krijgt slechts een kwart een baan of opleiding aangeboden. Dit blijkt uit onderzoek van FNV Jong, afgenomen onder 4.000 jongeren."
Weinig vertrouwen dat dit beter gaat worden dus neem als gemeente heft in handen.
2 > Donner: 8 inspirerende voorbeelden om niet-melders te vinden > publicatie.
3 > Tevreden over "kwalificatie voor werk"
4 > Hoorn als centrumgemeente, doet alleen zaken voor zichzelf, en wat voegt overleg toe. "Praatjes vullen geen gaatjes".
5 > Startkwalificatie, dan aan het werk houden, want uit de bijstand houden betekent geen opleidingsplaatsen. Dat is een spanningsveld.
6 > Risico is meer toeloop dan ingeschat. En wat dan?
7 > MOTIE Eenkoren OK. (Ketenzorg meer instanties betrekken, zo lees ik)

U bent hier