h

Commissie GG september: koopzondagen

21 september 2010

Commissie GG september: koopzondagen

Er tekent zich (helaas) een meerderheid af voor 52 koopzondagen (preciezer: de mogelijkheid om 52 zondagen open te gaan). Het betoog uit het eerste termijn:

Laat ik beginnen te zeggen dat dit natuurlijk een heel ideologisch onderwerp is. Niet alleen als je geen zondagsopenstelling wilt, maar ook als je dit vrij wilt geven, want dat moet men zelf kunnen weten). (Het is een uitgesproken liberaal standpunt, waarbij ik opmerk dat bij bijvoorbeeld een bedrijventerrein weer geklaagd wordt over freeriders en de overheid dat maar moet regelen.) Wij zitten er tussen in. Geen principiele bezwaren maar wel, volgens ons, meer oog voor kleine ondernemers. Dat betekent wat ons betreft uitbreidingmaar voorlopig niet zo uitgebreid als dit voorstel.

Wij stellen 12+10 voor, bijvoorbeeld 1 vaste zondag per maand (regionaal afspreken) plus de seizoenen.

Nu over het voorstel zelf.
Zondag wordt in het voorstel van VVD/D66 beschreven als een toeristische trekpleister. Maar in de toelichting van het voorstel wordt juist uitgelegd dat er geen toeristen door mogen worden aangetrokken. Winkels volgen de toerist. Maar in de motivering de stadsvisie aanhalen: zondagsopenstelling om toerisme aan te jagen.
Dat maakt het des te gekker dat het voorstel de gehele gemeente betreft, al weten wij dat de jurisprudentie dit voorschijft (gek dat DAT alleen weer niet wordt genoemd).
Ook wordt de stadsvisie genoemd. Laat daar nou nergens zondagsopenstelling als must genoemd zijn. BV Enkhuizen was minst populair. Wel Historische Parel eerste part. traject.

Omdat er al zoveel moois verloren is gegaan. Meer grachten binnenstad, zondagrust bewaren, zorgvuldig met kerken omgaan (geen winkels!)
Omdat de zondagsrust belangrijk is, meer toerisme is niet fijn.

Hier gebeurt waar we al bang voor waren: naar jezelf toe interpreteren, terwijl het VVD/D66 was die de stadsvisie zag als de mening van de burger. Ook wordt in het voorstel een opsomming gegeven van vooral trekpleisters gedurende de helft van het jaar.

Neem nl. het % open winkels op de zondagen die men nu al wel open mocht: een laag percentage. Dat is wellicht nog schadelijker dan niets open, dat is nl. duidelijk. Sommige winkels wel, sommige niet, is NIET duidelijk. Sommige ondernemers hebben mij wel eens gezegd dat dit bij vrijgeven vanzelf meer wordt. Inderdaad, dat zou kunnen, een opdrijvende werking. Waarom kunnen de gezamenlijke ondernemers eerst nou eens met een gezonde massa op zondag open zijn. Is eigenlijk bekend hoe veel winkels open willen zijn?

We zijn bang dat er een opdrijvende werking ontstaat voor kleine ondernemers. Verplicht open hoef je niet maar het wordt een ander verhaal als je (denkt) omzet te gaan/gaat mislopen. Denk hierbij -hoewel grote bedrijven- aan AH/Deen. Deze werking is overigens juist waar voorstanders ook in geloven.

Het dubbele van dat vrijgeven is dat bij grote succes en hoge % open de meerwaarde (vgl. onderzoek CBS) ook kleiner wordt. Je maakt immers ook kosten.

Dit alles maakt dat we voorstellen:
- 12 gemeente +10 ondernemersverenigingen
- Via ondernemersverenigingen zondagen met een minimum % open
- Na twee jaar kijken hoe het gegaan is, en evt. bijstellen.
Zeg niet nu ja of nee. Lees het eerst, we zullen hem deze week nog opsturen, en vorm daarna oordeel.

Wordt vervolgd.

Zie ook het NHD.

U bent hier