h

Raadsbrief museumstoomtram

12 augustus 2010

Raadsbrief museumstoomtram

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN - MEDEMBLIK

Aan de voorzitter van de gemeenteraad

Geachte voorzitter,

Met deze raadsbrief willen wij u tussentijds informeren over de huidige stand van zaken met betrekking tot de Museumstoomtram Hoorn Medemblik. Als bijlage bij deze raadsbrief voegen wij ter kennisname bij, de brief die het college van de gemeente Hoorn op 6 juli 2010 over dit onderwerp aan de raad heeft gezonden.

In de raadsvergadering van 7 april 2009 heeft uw raad ingestemd met het nieuwe bedrijfsplan voor de Museumstoomtram Hoorn Medemblik, en eenmalig een financile bijdrage van 98.240,-- toegekend voor de sanering van de balanspositie van de Museumstoomtram. Aan de toekenning van de bijdrage werden voorwaarden gekoppeld. Enerzijds diende het voorgelegde bedrijfsplan gemplementeerd te worden en anderzijds dienden alle betrokken partijen, inclusief de provincie Noord-Holland, de gevraagde bijdrage te verlenen. Voor een nadere inhoudelijke toelichting verwijzen wij u op deze plaats naar ons raadsvoorstel van 3 maart 2009, nummer 2009024.

De provincie heeft voor een bijdrage vervolgens als voorwaarde gesteld dat de gemeente Hoorn de komende tien jaar garant zou staan voor een sluitende exploitatie van de Museumstoomtram Hoorn Medemblik, na implementatie van het bedrijfsplan van de heer De Gelder. De raad van Hoorn is op 30 juni 2009 akkoord gegaan met deze voorwaarde. Juist vanwege dit financile belang heeft de gemeente Hoorn, samen met Medemblik, het initiatief genomen om te zorgen dat het bedrijfsplan gemplementeerd kan worden. Een nieuw gevormde Raad van Toezicht werd bereid gevonden om het proces vanaf begin 2010 actief aan te sturen.

Inmiddels is er ruim een jaar na besluitvorming verstreken en hebben wij nog geen zicht op de vorderingen in dit proces. Reden voor ons om bij brief van 3 augustus 2010 het college van Hoorn formeel te vragen ons op korte termijn actief te informeren over de huidige stand van zaken rondom de stoomtram, zodat wij ook uw raad van inhoudelijke informatie kunnen voorzien.

De door u beschikbaar gestelde bijdrage voor de stoomtram is uitbetaald aan de gemeente Hoorn, waarbij is afgesproken dat zolang niet aan de door ons gestelde voorwaarden is voldaan, dit bedrag bij deze gemeente in depot blijft. Onze brief aan Hoorn hebben wij dan ook afgesloten met de passage dat indien blijkt dat deze voorwaarden in de praktijk niet realiseerbaar zijn, het door ons betaalde bedrag teruggestort moet worden.

Wij denken er goed aan te doen u tussentijds op deze wijze te informeren. Zodra wij de hiervoor noodzakelijke gegevens van de gemeente Hoon hebben ontvangen, zullen wij deze inhoudelijke informatie ook aan u verstrekken.

Enkhuizen, 10 augustus 2010

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van E n k h u i z e n
De secretaris, De burgemeester,

(R.M. Reus) (J.G.A. Baas)

U bent hier