h

Bestemmingen burgwal

5 augustus 2010

Bestemmingen burgwal

Ik schreef er hier al over en het noopte Nieuw Enkhuizen en PvdA al tot vragen.
Vandaag ontvingen we een raadsbrief met memo en bestemmingsplan over dit onderwerp, die respektievelijk hier en hier zijn te downloaden. Ik ben geen jurist maar kan wel logisch redeneren. Waarom ontvang ik eigenlijk een raadsbrief van een ambtenaar? Met B&W heb ik te maken, niet met een ambtenaar. Zal ik naar vragen. (naschrift: na wat heen en meer gemail is bevestigd dat deze brief onder verantwoordelijkheid van het college is vesrtuurd). Andere kernpunten:

1. Het verschil bijgebouw en aanbouw. Blijkbaar is het betoog dat het aansluiten van een voormalig bijgebouw maakt dat een bijgebouw (uit de jaren 50) een aanbouw is geworden, en derhalve bewoning mogelijk wordt. Die redenering kan ik op zich volgen, ware het niet dat er volgens mij dan nog steeds sprake is van (nieuwbouw-)voorschriften.
2. Vervolgens wordt wel erkend -zoals ook in het bestemmingsplan staat- dat deze aanbouw dan maar 1 verdieping mag tellen.
3. Maar, zo wordt gesteld, vanwege de overgangsbepalingen betekende het opbouwen van een extra verdieping dat de "foute" bestemming Wonen (het zijn immers Erven) dichter bij de oorspronkelijke bestemming ligt dan het oude doel van de schuur, nl. bedrijfsgebouwen. Dit vind ik een rare redenering.
4. Immers, in artikel 15 lid 2 staan redelijk specifieke bepalingen voor bebouwing op Erven. Het is niet verboden om gebouwen te hebben staan op Erven voor dat specifieke doel. Het dichtst bij de bestemming Erven zit gebruik van het gebouw voor precies dat doel, lijkt me. Ook ben ik benieuwd wat er in artikelen 31, 32 en 33 staat.

Hiermee lijkt het alsof hier op twee manieren de bouwregels niet wordt nagekomen. Ten eerste de bestemming, die Erven is, maar waar gewoond wordt. Ten tweede -indien beroep wordt gedaan op het betoog "het is een aanbouw"- de hoogte die maar 1 verdieping mag bedragen (maar wel MAG, OOK met een bestemming Erven). Voor mijn gevoel lijkt het hier dat juist de gehanteerde redenering van een "overgangsregeling" een precedentwerking kan hebben.

U bent hier