h

Bestemmingsplannen

25 juli 2010

Bestemmingsplannen

In de NHD van 24 juli j.l. stond een stuk over bewoning van de tweede verdieping van een schuur op een stuk grond naast burgwal 2. Ook mijn mening was door de journalist gevraagd. Ik heb me redelijk kunnen verdiepen in het dossier en even simpel gesteld:

1. Bestaan er (verouderde) bestemmingsplannen voor de binnenstad.
2. De bestemming van de schuur is "erf" en het is daarbij geen aanbouw maar een bijgebouw (die definitie levert wel vaker problemen op, maar hier is het een apart gebouw dus dat lijkt helder).
3. Zeggen ook ombudscommissie en VROM dat wonen dan niet is toegestaan (overigens moet rapport van eerste nog komen).
4. Is 5 jaar geleden blijkbaar informeel toestemming gegeven om die tweede verdieping te bewonen.
5. En is er "strijd" tussen de bewoner en de gemeente, niet om die mensen weg te hebben maar in ieder geval erkend te krijgen dat er GEEN woonbestemming op de schuur rust.
6. De bewoner heeft een "probleem" met de gemeente niet met zijn buren. Vervelend in dit soort situaties is je recht halen bijna altijd betekent dat je de relatie met de buren op het spel zet.

Het lijkt mij dat die erkenning, zoals ik die bij 5. noem, toch niet zo moeilijk moet zijn. Dat was ook de strekking van mijn reactie. En vooral ook dat het netjes geregeld wordt, zonder grote gebaren, procedures en anderszins. Tot mijn verbazing wordt bij andere fracties -afgaande op de krant- wel heel pragmatisch gedacht. Zo is een reactie van Rob de Jong van Nieuw Enkhuizen "het is niet handig om hier veel tijd in te steken want we passen de bestemmingsplannen toch zo aan". Wat? Wordt hier verkapt de fout erkend, om daarna de regels te veranderen? Doet me denken aan Breedband, waar VROM ook zei dat het niet (op deze manier) mocht en daarna de spelregels "gewoon" werden aangepast, in afwachting van "veranderde tijden". Dat mag natuurlijk, maar ik snap niet waarom het op die manier gespeeld wordt; je jaagt burgers tegen je in het harnas en het lijkt vooral alsof trots moet zegevieren. Ook zegt de Jong dat het geen spoedeisend karakter heeft. Dat laatste is wat lachwekkend als de dialoog met de gemeente al vijf jaar loopt natuurlijk. Wordt vervolgd.

U bent hier