h

Wachtgeld-fabels

28 mei 2010

Wachtgeld-fabels

In de berichtgeving over de aanstelling van wethouders werd kort geleden door dhr. Boland gesuggereerd dat het blijven van de huidige wethouders ook een "besparing" zou inhouden omdat er geen wachtgeld betaald zou moeten worden. Ik vind het niet zo chique om het over dit soort arbeidsvoowaarden te hebben, maar ja, als je het als argument aandraagt, dan moet het verhaal wel kloppen. De redenering klopt niet, want:

1. Wethouders sparen jaarlijks t/m het 6e jaar een jaar extra wachtgeld "erbij", met een minimum van 2 jaar.
2. Vanaf 10 jaar, en als een wethouder ouder dan 50 is, is er recht op wachtgeld t/m 65 jaar.
3. Verder geen sollicitatieplicht, maar wel de mogelijkheid van wachtgeld af te zien. Tav. het laatste mogen we dus aannemen dat deze wethouders gebruik zullen maken van deze regeling.

Een rekenvoorbeeld verduidelijkt hoe het zit:
- Stel 1 wethouder die nu 2 jaar wethouder is geweest, stopt er nu mee. Deze heeft 2 jaar wachtgeld opgebouwd en derhalve kost dit de gemeente maximaal 2 jaar wachtgeld. Er komt een nieuwe wethouder die ook recht op wachtgeld (laten we aannemen dat de wethouder de rit uitzit) gaat opbouwen en natuurlijk het normale salaris ontvangt. Kortom, je bent kwijt aan kosten: salaris+2jaar wachtgeld+4jaar wachtgeld.
- Stel een wethouder die al twee jaar gezeten heeft, blijft nog 4 jaar. De totale opbouw is dan 6 jaar geworden. Het kost de gemeente: salaris+6jaar wachtgeld.
- Bovendien, stel dat een wethouder al 7 jaar wethouder is. Nu stoppen kost de gemeente het salaris van de nieuweling plus maximaal 6 jaar wachtgeld, plus 4 jaar opbouw voor de nieuweling. Doorgaan betekent dat over 3 jaar de 10 bereikt is en de wethouder recht heeft op wachtgeld tot de pensioengerechtigde leeftijd van 65. De kosten zijn dan dus salaris+minimaal 10 jaar. En geen sollicitatieplicht

De kern van de zaak is dat wachtgeld die je nu uitspaart door met dezelfde wethouders verder te gaan, leidt tot toename in opbouw van wachtgeld voor diezelfde wethouders. Netto dus geen verschil. Wat wel gebeurt is dat -maar daar is 500000 euro juist voor opzij gezet- wachtgeldlasten nu hoger worden. Deze lasten zullen op enig moment echter toch langskomen. Tenzij wordt afgezien van wachtgeld...maar dat is onafhankelijk van al dan niet aanblijven als wethouder. Wel een risicootje bij nieuwe wethouders: als ze binnen 2 jaar opstappen kost dit toch minimaal 2 jaar wachtgeld.

Overigens is het natuurlijk van de gekke dat je een democratisch proces tav. verkiezingen laat beinvloeden door financiele motieven. Als je echt wilt bezuinigen moet je als wethouders gewoon terug in FTE.

U bent hier