h

Reactie op uitnodiging VVD/D66

6 mei 2010

Reactie op uitnodiging VVD/D66

Op 4 mei ontvingen we een uitnodiging van de fractie VVD/D66 voor informerende gsprekken ten aanzien van de collegeonderhandelingen. Heden stuurden we deze reactie:


Geachte heer Boland,

We hebben best lang intern gesproken over de voorliggende uitnodiging.

Wij zien geen meerwaarde in het houden van nieuwe, informatieve gesprekken. Het lijkt erop dat hiermee een groot deel van het werk wordt over gedaan. Ook wordt o.i. in de aanbiedingsbrief onderbelicht wat de rol van VVD/D66 zelf in het proces tot nu toe is geweest. Op basis hiervan betwijfelen we of de VVD/D66 open staat voor de diverse partijen. In de gesprekken olv. de SP wist uw partij tav. de PvdA te melden dat zij "ons niet het vertrouwen dat we voor vier jaar een basis hebben voor stabiel en een alleen op goed besturen gericht college." Daarnaast werd gewenst dat Nieuw Enkhuizen naast VVD/D66 in het college zou plaatsnemen. Toen bleek dat de SP hier andere ideen over had, stapte uw partij op uit de rompcoalitie die er op dat moment was.

Al met al geeft dit ons niet de indruk dat VVD/D66 mr wil dan de configuratie CDA-VVD/D66-NE plus (eventueel) aanvulling. We hebben meerdere malen benadrukt dat wij graag bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen, echter niet in een configuratie die neerkomt op "oude coalitie minus CU/SGP plus SP". Dit is echter ook informatie die al uittentreure benoemd is. Dit brengt ons tot de conclusie dat deze gesprekken niet meer zullen zijn dan een rituele dans. Graag zouden we van u concreet horen wat deze gesprekken nou precies toevoegen.

Wij willen u er tevens op wijzen dat we de formatieopdracht niet hebben teruggegeven doch u slechts in staat hebben gesteld om te komen tot een akkoord met meer draagvlak. Het akkoord geeft een goed inzicht in de maximale water bij de wijn die wij wensen te doen.

Voor de volledigheid hebben we nogmaals onze mening en antwoorden ten aanzien van de in de uitnodiging opgeworpen vragen in de bijlage weergegeven. (Opmerking: daar VVD/D66 verzocht heeft de inhoud van de uitnodiging vertrouwelijk te behandelen, plaatsen we voorlopig niet deze bijlage.) We wijzen u er op dat we de inhoud van deze brief op ons weblog zullen publiceren.

Met vriendelijke groet,
Christian Bokhove
SP

U bent hier