Beschouwingen verkiezingen
Beschouwingen verkiezingen
Gisteravond openbare vergadering nav. collegevorming en verkiezingen. Met dank aan technisch voorzitter Jos Feijtel. Onderstaand ongeveer mijn bijdrage (ik improviseer nl. deels ter plekke).
De verslagen van de informerende, verkennende gesprekken: Verslag_informatieronde_coalitievorming_maart_2010.pdf
Geachte voorzitter,
Wat een gekkenhuis was het toch na de uitslag van de verkiezingen, vorige week woensdag. De SP werd met ruim 300 stemmen meer dan de nummer twee, de grootste partij. Van 1 naar 3 zetels; ik ben blij dat ik nu twee nieuwe raadsleden aan mijn zijde weet. Ik feliciteer alle raadsleden met hun benoeming. Dank aan vrouw en kinderen.
Laat ik beginnen door te stellen dat we de opkomst bedroevend laag vinden. Bijna de helft van de Enkhuizers, in de buitenstad het meest, kwam niet opdagen bij de verkiezingen. Ik vind dat erg zorgwekkend. Wat dat betreft was het mooi dat we nog het parkeren hadden. Het is overduidelijk dat veel mensen de moeite hebben genomen om hun afkeuring van de voorgenomen plannen kenbaar te maken. Dat moet elke partij toch te denken geven. Niet alleen over het punt an sich, maar ook over de manier waarop dit is ingevoerd: is hier wel draagvlak voor geweest.
We hebben gewoonweg een goede uitslag gemaakt. Ik dank alle mensen die hebben meegeholpen bij de campagne, en alle stemmers. Sommige mensen zeggen dat dit alleen maar door het parkeren komt. Onderschat niet de gemiddelde kiezer! Maar parkeren was echt niet het enige. Dit kan alleen al gezien worden aan het feit dat de SP in alle wijken behalve Kadijken het grootst werd. Ik ben er van overtuigd dat een combinatie van factoren tot onze winst heeft geleid. Een duidelijk profiel, een consequent verhaal, scherpe oppositie en een goede campagne. En misschien ook nog de diverse dossiers.
Voor de komende vier jaar staan ons grote uitdagingen te wachten op het gebied van de bezuinigingen. Pas in de septembercirculaire zal duidelijk worden hoe het zg. "accres" vanaf 2012 zich zal ontwikkelen. Financieel gezond beleid is belangrijk, wat bezuinigd moet worden dat moet, maar of nieuw beleid nodig is? Wat als een paal boven water staat, is dat het lastige tijden worden. Wij vinden het van groot belang dat de mensen die het het moeilijkst hebben niet nog extra klappen krijgen. Slimme voorstellen, die besparen maar ook duurzaam zijn. En ook de inwoners betrekken; we hebben in Enkhuizen ongelofelijk veel kennis en kunde die nu soms onbenut blijft. Ook zien we graag dat wijken en buurten handen en voeten krijgen.
Nu zitten we volop in de verkennende fase van collegevorming. Hiervoor hebben we als grootste partij het voortouw genomen. We willen dat de besprekingen zo helder mogelijk verlopen, en met als doel om te komen tot een stabiel bestuur. Maandag en woensdag vonden verkennende gesprekken met alle fracties plaats. Van elk gesprek is een verslag gemaakt. De gesprekken hebben samen geleid tot een voorlopige analyse met voorstel om verder te praten. Graag horen we wat de andere fracties hiervan vinden. Bij voorbaat danken we Jan Slagter voor de verslaglegging, alsmede alle andere personen die hun bijdrage aan dit proces hebben geleverd.
We besturen graag samen met alle andere partijen de stad. Dat mag soms schuren, dat moet met argumenten, met debat. Want dat s echte democratie.
Ik zal na deze eerste ronde onze analyse van de gesprekken uitdelen.
Christian Bokhove
Fractievoorzitter SP
Enkhuizen, 11 maart 2010
Op maandag en woensdag 8 en 10 maart 2010 voerde de SP als grootste partij in Enkhuizen verkennende, informerende gesprekken met alle partijen. Het doel was om boven tafel te krijgen hoe de diverse politieke parijen stonden in de duiding van de verkiezingsuitslag en in vier specifieke dossiers (parkeren, SMC, bezuinigingen en inspraak). Daarnaast konden partijen eigen speerpunten aandragen. De zeven gesprekken vonden in een open sfeer plaats en zijn genotuleerd. De geaccor-deerde verslagen zullen zo spoedig mogelijk worden vrijgegeven. Het door ons gestelde doel was om te komen tot een voorstel tot verdere onderhandelingen/gesprekken om te komen tot een stabiele coalitie. Zorgvuldigheid gaat hierbij voor snelheid. We hanteren de volgende criteria:
1. De SP neemt het initiatief en maakt deel uit van een nieuwe coalitie;
2. Een kleiner aantal partijen in een coalitie verhoogt de stabiliteit;
3. Aan een groot deel van winnende partijen wordt recht gedaan;
4. Het ligt niet voor de hand om in de eerste ronde naar de zwaarst verliezende partij te kijken;
5. De kleinere partijen (1 zetel) zijn een aanvulling op een romp met grotere partijen;
6. Programmatische en ideologische overeenkomsten en verschillen;
Scenario 1: (drie maal drie)
De coalitiemeerderheid met het minste aantal partijen is de drie maal drie variant van SP, VVD-D66 en PvdA (de drie grootste partijen). Hierbij neemt altijd een verliezende partij deel. Eventueel zouden in een volgende fase ook andere partijen kunnen aansluiten. Er liggen in dit scenario vrij grote programmatische uitdagingen op het vlak van parkeren, bezuinigingen en het SMC. Door alle betrokken partijen is aangegeven dat geen partij op voorhand wordt uitgesloten.
Scenario 2: (winnende partijen)
In dit scenario zou een romp gevormd worden door de partijen SP, VVD-D66 en CDA, later aangevuld met andere, kleine partijen. Op het vlak van het parkeren valt hier uit te komen. Hier liggen meer de uitdagingen op het vlak van het SMC en de invulling van de bezuinigingen. Waarschijnlijk zijn er nog meer obstakels te benoemen als hier vervolgens nog een andere partij bijkomt.
Scenario 3: (basis programma)
De romp wordt in dit scenario gevormd door SP, PvdA en CDA, later aangevuld met andere, kleine partijen. Programmatisch zijn hier vooral obstakels te overwinnen op het vlak van parkeren, de bezuinigingen en het SMC. Afgaande op de verkennende gesprekken lijkt het niet onmogelijk om uit het eerste dossier te komen, het tweede dossier is lastig maar ligt minder moeilijk dan in scenario 2. Het SMC blijft dan als grootste dossier over.
Voorstel:
Deze scenarios hebben gemeen dat vier partijen het eens moeten worden over met name de drie dossiers parkeren, het SMC en de bezuinigingen. Daarom stellen we voor om volgende week met de partijen SP, VVD-D66, PvdA en CDA een tweede ronde te houden.
Christian Bokhove
Informateur namens de SP
- Zie ook:
- SP WFO