Vragen WSW en AWBZ
Vragen WSW en AWBZ
We kregen antwoord op onze vragen WSW, LQ's vragen AWBZ en NE's vragen over integratie. Hieronder de vragen en antwoorden, want het zijn allemaal onderwerpen die ons aan het hart gaan:
Hierbij doen wij u de beantwoording toekomen van de vragen, die de SP-fractie heeft gesteld over de uitvoering van de WSW.
1. Hoe staat het met het uitzoeken van de mogelijkheid om met behulp van een verordening werk aan een WSW bedrijf te kunnen gunnen?
Antwoord:
Door de werkgroep Wsw, waarin zowel beleidsmedewerkers van de betrokken gemeenten als de staf van Op/maat zitting hebben, wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om opdrachten rechtstreeks onder te brengen bij Op/maat en naar de mogelijkheid om met behulp van een verordening werk aan een Wsw bedrijf te kunnen gunnen. Dit onderzoek is nog niet afgerond. De verwachting is dat in 2010 bij de ontwikkeling van een nieuw beleidsplan hierover meer duidelijkheid komt.
2. Op welke wijze blijft de gemeente Enkhuizen aan haar verplichtingen voldoen die horen bij de WSW en de gemeenschappelijke regeling, indien een aanbesteding een andere uitvoerder oplevert?
Antwoord:
Inmiddels is de aanbesteding van het groenonderhoud afgerond en is het werk gegund aan een particulier bedrijf. Een voorwaarde van de gunning is dat 20% van de werkzaamheden moet worden uitgevoerd door een WSW-bedrijf en dan met name door WSW geïndiceerden.
Door de Lijst Quasten zijn op 16 november vragen gesteld over de herindicaties voor AWBZ –cliënten.
Lijst Quasten stelt dat deze, als het goed is, bijna zijn afgerond. Hierbij is hun inschatting dat een aanzienlijk deel gebruikers van de AWBZ hun indicatie (dreigen te) verliezen als het bijvoorbeeld gaat om dagbesteding en begeleiding bij diverse taken. Gemeenten moeten dat opvangen onder de WMO en een alternatief kunnen bieden aan deze kwetsbare groep om een beroep op zwaardere AWBZ zorg te voorkomen. Met name licht dementerenden hebben begeleiding, dagbesteding, structuur en zorg nodig.
Lijst Quasten heeft de volgende vragen:
1. Hebben alle AWBZ-cliënten inmiddels de herindicering achter de rug?
2. Kunt u aangeven hoeveel cliënten geen indicatie per 2010 meer krijgen of een lichtere indicatie?
3. Kunt u aangeven of er inmiddels alternatieven voor deze mensen in de maak zijn die vanuit de WMO bekostigd en uitgevoerd gaan worden?
Zo ja, welke?
Zo nee, waarom niet?
4. Gemeenten krijgen van het Rijk een compensatie voor de AWBZ-pakketmaatregel, is het college voornemens deze compensatie te oormerken?
Beantwoording
Naar aanleiding van de vragen van de lijst Quasten het volgende:
Via het CIZ is een lijst met personen opgevraagd van mensen die of hun AWBZ-indicatie verliezen of al verloren hebben maar in een gewenningsregeling zaten (nog een half jaar ondersteuning kregen doorgeleverd) en van personen van wie de indicatie verminderd is, maar nog wel via de AWBZ voor ondersteuning in aanmerking komen.
De lijst bestaat echter alleen uit namen van personen die een machtiging hebben getekend (door het CIZ verstuurd) waarin zij zich akkoord verklaren dat het CIZ de gegevens aan de gemeente verstrekt. Dit betekent dat niet alle personen bij ons bekend zijn.
Antwoorden
1. Deze vraag hebben we doorgespeeld aan het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
De herindicatie is van toepassing op 120.000 klanten (inclusief kinderen onder de 18 jaar). Dit aantal is gebaseerd op landelijke cijfers.
Op dit moment zijn er 85.000 herindicaties verricht.
Voor 31 december 2009 moeten ieder geval alle volwassenen zijn geherindiceerd. Voor 1 april 2010 moeten ook alle kinderen zijn geherindiceerd.
2. Hiervoor hebben wij gebruik gemaakt van de cijfers die bekend zijn bij het CIZ.
Voor Enkhuizen betreft het 23 mensen die geen indicatie meer krijgen.
3. Ja, er zijn alternatieven voor deze mensen in de maak. Dit zal nader worden toegelicht in een volgende informerende raadsbrief.
De gemeente heeft contact gezocht met de verzorgingshuizen. Middels een vragenlijst is geïnventariseerd welke activiteiten de huizen kunnen bieden.
4. De gemeente Enkhuizen heeft in 2009 een bedrag van € 16.700 ontvangen. Dit bedrag is in de begroting opgenomen voor ondersteunende begeleiding.
Dit bedrag is inmiddels gebruikt om ondersteunende begeleiding te financieren.
Hierbij doen wij u de beantwoording van de vragen toekomen van de fractie Nieuw Enkhuizen over integratie. De fractie stelde de navolgende vragen:
Tot dusverre heeft Enkhuizen wat betreft integratie slechts voldaan aan de landelijk-wettelijk opgelegde regels waaraan voldaan diende te worden. Is er, uitgaande van de visie dat integratie belangrijk is en uitgaande van het feit dat elke gemeente de eigen soort problemen ondervindt in dit opzicht, bij het college een visie in ontwikkeling tot het maken van een eigen, op de eigen gemeente gericht beleid voor integratie.
Zo ja, op welke termijn zal de raad hiermee kennismaken?
Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Tot nog toe heeft het college geen visie in ontwikkeling om een eigen op de gemeente gericht integratie beleid te formuleren. In de eerste plaats omdat het aantal mensen met een andere culturele achtergrond beperkt is in Enkhuizen en in de tweede plaats omdat op tal van beleidsterreinen (zoals welzijnswerk, anti-discriminatiebeleid, openbare orde en voorschoolse educatie) aandacht wordt besteed aan de situatie van inwoners van Enkhuizen met een andere culturele achtergrond.
- Zie ook:
- SP WFO