WSW: Op/Maat en groen
WSW: Op/Maat en groen
Wij stellen niet zo heel veel vragen. Nu is het alleen echt nodig, en wel over de WSW. In onze technische vragen over de programmabegroting vroegen we al wat over de ontwikkeling van de wachtlijst. Nu staat in het NHD er een stuk over, en dan met name de aanbesteding van het Groen. Waarom wordt dat eigenlijk aanbesteed is de eerste vraag? Ik vond hier de gegevens in de aanbestedingskalender. Het schijnt dat hier een aantal gegevens niet klopt. Interessante site trouwens. Ik lees dat "laagste prijs" het gunningscriterium is. Dat is erg gevaarlijk, want dan kan kwaliteit wel eens onderbelicht raken. Ook lees ik dat men tot 23 november de tijd heeft te reageren, dus de kop in het NHD klopt niet, er is nog niets gegund. Ik hoor dat de wethouder al zeggen, overigens. Maar ook lees ik dat het geen programma betreft dat met gemeenschapsmiddelen wordt betaald, al staat dat wel in de krant. En ook over vakbekwaamheid wordt een stuk geschreven. Ik lees niets over zaken als ISO, wel over projecten die eerder zijn uitgevoerd. Ik kan me niet voorstellen dat Op/Maat daar niet aan voldoet.
Nou stonden en staan we sowieso uiterst kritisch tegenover "zogenaamd" goedkopere uitbesteding. De buitendienst hadden we gewoon moeten behouden. Maar goed, als je het uitbesteed dan gelden bepaalde regels. Maar...de gemeente heeft ook verplichtingen ten aanzien van de WSW. Wordt daar nog aan voldaan? En...waarom hebben we nooit meer iets gehoord over het uitzoeken van de mogelijkheid om in een verordening voorrang voor de WSW werkplaats te regelen. (De vragen zijn overigens "aangekleed" met bepalingen en toezeggingen, vandaar dat ze (wederom) wat langer zijn). Uiteraard moet je daarbij oppassen dat je niet te duur betaald. Er schijnt een raadsbrief aan te komen.
Met ingang van 1 januari 2008 is de WSW gemoderniseerd, en stelt deze wet:
Artikel 2 lid 1: ‘De gemeente draagt er zorg voor dat zij aan zoveel mogelijk ingezetenen, die blijkens een indicatiebeschikking of herindicatiebeschikking tot de doelgroep behoren, een dienstbetrekking krachtens arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht aanbiedt voor het verrichten van arbeid onder aangepaste omstandigheden.’
En tevens komt dit overeen met het raadsvoorstel van 8 januari 2008 waarbij ingestemd werd met de visie:
De gemeenten hebben een verantwoordelijkheid in het bieden van werk aan Op/maat. Dit kan door het gunnen van opdrachten aan Op/maat (inkoop) en het in dienst nemen van WSW-ers binnen de gemeentelijke organisatie(personeelsbeleid)
De toezegging dit uit te zoeken is weer in lijn met het beleidsplan “Modernisering Wet Sociale Werkvoorziening West-Friesland 2008-2009” van Maart 2008, dat aan bod komt in de raadsbrief van 6 mei 2008 over dit onderwerp. Hierin stond:
Voorgesteld wordt:
- Dat elke gemeente voor zich bekijkt of Wsw-geïndiceerden binnen de gemeentelijke organisatie gedetacheerd kunnen worden.
- Dat elke gemeente voor zich bekijkt of het gunnen van opdrachten via het alleenrecht (verordening) mogelijk is.
In de commissievergadering BOFS van 19 mei 2008 werd dit onderwerp besproken en werd gesteld dat
“Mevr. Van der Valk geeft aan dat er een wet is over hoe om te gaan met de aanbesteding. Er zal worden uitgezocht hoe het risico ligt voor de gemeente. Het kan een risico zijn als men het werk niet aan OpMaat gunt, en er voor hen dan te weinig werk is. Hier kunnen juridische consequenties aan zitten."
Het CDA stelde in het voorjaar 2009 ook al vragen over de uitvoering van de nieuwe wet. Eén vraag plus antwoord was:
4. Welke actie onderneemt het college om meer wsw geïndiceerden binnen het gemeentelijk apparaat te laten werken? Antwoord: De gemeente Enkhuizen levert reeds een prestatie door Op/maat werk te gunnen in de openbare ruimte en om 2 medewerkers in dienst te hebben. Er is geen actief personeelsbeleid op dit gebied.
Volgens onze gegevens hebben we na deze beantwoorde vragen geen informatie meer gehad. In het NHD van 22 oktober wordt gesproken over de aanbesteding van de groenvoorziening. Zoals het college weet, vinden wij het “zijne” van het aanbesteden van deze voorziening. In dit geval raakt dit echter ook nog eens de uitvoering van WSW en de gemeenschappelijke regeling. Gezien bovenstaande hebben we de volgende vragen:
1.Hoe staat het met het uitzoeken van de mogelijkheid om met behulp van een verordening werk aan een WSW bedrijf te kunnen gunnen?
2.Op welke wijze blijft de gemeente Enkhuizen aan haar verplichtingen die horen bij de WSW en de gemeenschappelijke regeling blijven voldoen, indien een aanbesteding een andere uitvoerder oplevert?
Christian Bokhove
Fractie SP
- Zie ook:
- SP WFO