h

Politiek draait in de zomer door...

29 juli 2009

Politiek draait in de zomer door...

Terug van vakantie en maar wat schoten voor de boeg:

- Het college trekt bijna een ton ex. BTW uit voor nog meer adviesplannen parkeren. Niet de raad nog, want er ligt geen raadsvoorstel. Dat is slecht en dom, maar ik ben er van overtuigd dat NIEUW ENKHUIZEN, PvdA, CU en GL hun kindje wel zullen ondersteunen. Koste wat het kost, want er is nu eenmaal een knoop over doorgehakt. Misschien willen ze dat zelfs wel publiekelijk zeggen, dan hoeven de de tegenstanders zich in eider geval niet weer inhoudelijk en met argumenten uit de naad te werken, zoekend naar een compromis. Of zoals ik op het NHD postte:

Het college gaat er van uit dat NIEUW ENKHUIZEN, de PVDA en de CHRISTENUNIE (en GROENLINKS) dit krediet -blij met eindelijk een doorgehakte knoop- het krediet toch wel goedkeuren. Dat is inderdaad buitenspel zetten, maar de vraag is of een 'rituele dans' in een raadszaal waar je met argumenten en voorstellen nog zou proberen deze partijen op andere gedachten te brengen, wel effectief is. Ik besteed dan graag die drie uur aan het benadrukken dat bovenstaande partijen u betaald parkeren brengen. Daarnaast zitten CDA en VVD ook nog in het college. Die zullen dit college hopelijk willen kapittelen. Zo niet, dan zijn ik en Stella de enigen die op de bres willen blijven springen voor GEEN betaald parkeren. Zegt dus voort hoe bovenstaande partijen dit wel deden.

In de brief van het college staat ook:

Afhankelijk van de toe te rekenen kosten moet voor de invoering van de eerste fase rekening gehouden worden dat dit niet kostenneutraal kan geschieden. Het is niet reëel enkel de vergunninghouders de kosten te laten betalen voor de parkeerregulering in de binnenstad. Na het opstellen van het uitvoeringsplan zullen de kosten en baten meer inzichtelijk worden.

Daar is de open-einde-regeling dan. OF het gaat ons algemeen geld kosten, OF het gaat geheel gedekt worden door de opbrengsten. Ik vermoed dat de bedragen voor een vergunning mee zullen gaan vallen (al is het altijd meer dan nu voor veel binnenstadbewoners, en heb ik de nodige twijfels of ik er ook nog wat van ga merken) om electorale redenen, en dat dus het uurtarief hoger zal zijn dan is voorgespiegeld.

- Zondagsopenstelling. Ook die kwam plotsklaps op. Ik ben er niet principieel tegen. Wel ben ik benieuwd naar de animo onder de ondernemers. Vaak willen de kleinere ondernemers niet. Dat zijn vaak kleine "teams": een dag rust wordt vaak gewaardeerd. De "grote ondernemers" willen graag wel. Die huren gewoon jongelui in die graag wat bijverdienen. Hoe zit dat in Enkhuizen? Tot nu toe is zondagsopenstelling een succes en ook best handig (denk aan de spreekwoordelijke op-de-kleintjes-letter). Ik herinner me alleen ook dat zij pas gebruik zou willen maken van de mogelijkheid tot zondagsopenstelling als haar concurrentiepositie in gevaar kwam (bij de discussie uitbreiding toeristengebied). Toen was alleen de Baltus open, amper een concurrent te noemen. Toch ging de grootgrutter vrijwel meteen na het besluit op zondag open. Hierna ging ook de andere supermarkt in de binnenstad op zondag open. Kortom: hoe handig ook, maken we elkaar ook niet een beetje gek!?

- Tenslotte las ik dat de startnotitie Cultuurnota er is. Klinkt goed. Maar is het ook hier niet zuiverder als we nog even een paar maanden wachten tot januari, als de stadsvisie afgerond is?

U bent hier