h

2e termijn > kadernota

1 juli 2009

2e termijn > kadernota

Een week later. De tweede termijn van de kadernota.

Het meest in het oog springende is wat mij betreft dat de gemeenteraad uitblonk in het niet maken van keuzes. Maar ook dat het college geen keuzes maakt, behalve in de zin dat alle voorstellen tot heroverweging beleid (noordwest8, kaasmarkt versoberen hetgeen Jan Franx ZELF voorstelde, waaigat versoberen) allemaal niet kunnen want "al in beweging", "de burgers zijn zo enthousiast", enzovoorts. Kortom, alle leuke, mooie investeringen moeten doorgaan zoals gepland en wij -de raad- mogen de moeilijke keuzes maken. Dit was ook de grootste grief die ik had in de eerste termijn. Vervolgens werd gedaan alsof de SP niet wou meedenken. Ja daaag, wij denken mee (hadden toen al drie voorstellen ingediend) maar verlangen wel dat het college wel met meer te heroverwegen voorstellen komt dan ze tot nu toe heeft gedaan. DAT was de strekking van ons verhaal, en het was bemoedigend om te horen dat met name van de coalitiepartijen CDA en CU hier toch ook om verzochten richting het college. Dat moet ook wel om er uit te kunnen komen.

Want daar was ook iedereen het over eens: we moeten er uit komen. Door de PvdA werden zelfs de bezuinigingen van 2004 toen in grote harmonie door college en raad samen tot 1 bezuinigingsplan is gekomen. Dat gaat me te ver. Zowel raad als college heeft haar eigen verantwoordelijkheid hierin. Als we als raad te veel deelgenoot worden van het uitvoeren van de begroting kunnen we volgens mij niet meer goed uit de voeten met de controlerende taak. Dat ligt in lijn met wat ik hiervoor schreef: wij geven kaders aan, het college werkt het uit in een (sluitende) begroting en geeft van alle zaken aan hoe ze heroverwogen moeten worden.

De Baanbreker geld geven was gelukkig onomstreden, want te dekken uit het gelukkig opzij gezette geld van de WMO reserve. Alle moties inzake verlichting van de lasten steunden we, omdat ze "in de geest van..." waren. Het voorstel van het CDA was hierbij eigenlijk het best. We gaan nu voor de begroting 2010 een inflatiepercentage van 2008 gebruiken. Dat kan best van een recentere datum. Het ironische is dat het college het voorstel van de PvdA steunde: een voorstel dat voor 2010 neerkomt op een lastenverzwaring. Ik zal het (toekomstige) college in 2011 houden aan het percentage van 2009, namelijk 1.5%. Dat zal nog een gat in de begroting slaan.

Verder nog wat kleinere moties over bomen e.d. Kon geen kwaad om die te steunen. Geen van onze voorstellen haalde het helaas. Vooral die over heroverweging Waaigat verbaast me: de wethouder lijkt geenszins bereid om in zijn projecten concessies te doen. Ik verwacht dat in de huiswerksessies van augustus/september wel, want anders hebben wij onze suggesties gedaan, en "zoekt het college het maar uit". Samen er uit komen is een kwestie van geven en nemen, niet een kwestie van nemen en de raad met de moeilijke keuzes opzadelen. Eerlijk is eerlijk, dat is ook slecht van de raad, die laat het namelijk toe.

Naast noordwest8, EGEM (daar valt wel wat te halen, zie de plannen), versobering kaasmarkt, hebben we ook over veel zaken van de 29 voorstellen van het college wat gezegd: geen handboek straatmeubilair, beslissingen begraafplaats pas na discussienota begraafleges, geen ondergrondse vuilopslag want te duur, cultuurnota pas vanaf januari maken (ivm. stadsvisie), drommedaris alleen noodzakelijke verbouwingskosten met ISV-3 geld.

En ik had nog meer staan (kop Gependam niet afwerken, waterweek plus 21 mei samen 25000 euro, alleen de dringende zaken voor huisvesting, volkshuisvestingfonds niet). De rest komt later wel, want de tijd ontbrak om alles te noemen. Maar ook ben ik niet van plan om alle kruit te verschieten, als anderen hun huiswerk niet gemaakt hebben (dit was de in mijn ogen terechte kop van het NHD, al gold dit m.i. ook voor het college, niet alleen de gemeenteraad)

U bent hier