h

Land van Ooit

26 februari 2007

Land van Ooit

Afgelopen zondag ben ik met mijn vrouw en kinderen Kieran en Skye (Bran en Fionn bleven bij opa en oma) naar de "SP in alle staten" gegaan, een verkiezingsbijeenkomst in het Land van Ooit. Het was tegelijkertijd een bedankje voor alle inzet voor de afgelopen tweedekamer-verkiezingen.

Op het 8 uur journaal van zondag was het ook te zien (klik hier), waarbij ook Kieran even in beeld kwam (vlak na de Irak-opmerking).

Het was een gezellige "socialistische familiedag voor het gehele gezin" (maar helaas werd wel gerookt in de zalen waar ook kinderen waren). Meestal heb ik niet zoveel op met speeches, maar deze van Jan Marijnissen was als zoals vanouds weer goed: bevlogen en realistisch:

Beste mensen,

Wie weet nog dat we hier in 1994 voor het eerst stonden? Dat was toen de geweldige opmaat voor onze entree in de Tweede Kamer. Hier in het Land van Ooit voelden we toen dat het ooit kon gaan gebeuren.

En het gebeurde, op 5 mei 1994. Samen met Remi kwam ik toen in de Tweede Kamer. En daarna zijn we gegroeid - en gegroeid - en gegroeid. Van 15.000 leden naar 25.000 in 1998 en 35.000 in 2002 - en nu zelfs bijna 51.000 leden. En van 2 Tweede Kamerleden toen naar maar liefst 25 Tweede Kamerleden nu. Een heel vak vol!

Op 22 november gebeurde ook wat we ooit hoopten. Op die dag werden wij, de socialen, groter dan de liberalen. Op die dag won links het van rechts. De grote doorbraak van de SP werd op 22.11 een feit. Meer dan anderhalf miljoen kiezers zeiden die dag: Nu SP! Daarvoor wil ik tegen iedereen die aan dat succes heeft bijgedragen nogmaals zeggen: dankjewel.

Velen vragen me: Hoe verklaart u het succes van de SP? Mijn antwoord is dan altijd dat het twee dingen zijn:
- de analyse, de visie en de standpunten, en
- de aanpak: dicht bij de mensen, strijdbaar en vasthoudend.

Onze overwinning van 22 november maakte een einde aan de heerschappij van rechts in de Kamer. Dankzij onze 25 zetels helt de Kamer nu over naar links - en dat voelt hl goed. In de afgelopen maanden heeft de Kamer een aantal opmerkelijke stappen gezet in de goede richting.

Denk aan het mogelijk maken van een generaal pardon, waar Jan de Wit zolang voor geijverd heeft;

Denk maar eens aan die 181 bedreigde Syrische mensen die ook door Jan de Wit nu een veilig verblijf in ons land krijgen. In de afgelopen drie maanden zijn er mr diervriendelijke maatregelen genomen dan door drie kabinetten Balkenende bij elkaar.

Wisten jullie trouwens dat Agnes Kant, onze absolute nr. 1 op het terrein van de zorg, inmiddels ondervoorzitter van de Tweede Kamer is geworden? En dat Ewout Irrgang nu het Kamerbreed initiatief tegen AIDS leidt?

Onze andere Kamerleden zijn op hun terrein ook al volop aan de slag zijn gegaan. Ik kan u zeggen: ze houden allemaal van aanpakken! U gaat nog heel veel van ze horen en zien!

Het grote succes van de SP bij de verkiezingen heeft gemaakt dat veel punten van ons zijn overgenomen door andere partijen. Denk maar eens aan de gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs. Ons plan!
Kijk naar de schoolstages die er nu gaan komen om scholieren kennis te laten maken met wat er allemaal voor werk te doen is. Ons plan!

En kijk eens naar het voornemen om nu eindelijk aan kleinschaliger verpleeg- en verzorgingshuizen te gaan werken. Ons plan!

En het schrappen van de onzalige huurliberalisatie. Ons plan!
En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Dat er veel van ons wordt overgenomen vinden we helemaal niet erg! Hoewel, sommigen gaan wel heel erg ver. Sommige partijen lenen zelf onze slogan, voor de komende verkiezingen. Puntje puntje puntje, juist NU! H, dat komt me bekend voor...

Dames en heren, laat ik nog een paar woorden zeggen over de formatie. Het CDA wilde de SP er onder geen beding bij in de nieuwe regering. Later bleek dat er al jaren contacten waren tussen het CDA en de PvdA. Natuurlijk staat het de PvdA vrij te kiezen voor een regering met Balkenende en zonder ons. Maar het was wel zo prettig geweest als Bos daarover wat eerlijker was geweest.

Waarom wilde Bos voor de verkiezingen niet praten met de SP over nauwere samenwerking, maar stuurde hij wel zijn maatje Tichelaar op het CDA af om de vorming van een kabinet over rechts voor te bereiden?

Laat de gang van zaken bij de formatie een harde les zijn voor ons allemaal. Want, BB, Bos en Balkenende, hebben ons willen inpeperen: 'Jullie hebben welliswaar fors gewonnen, maar zijn nog steeds slechts de derde partij van het land.' Dus jullie weten wat ons te doen staat

Daarmee was de keuze voor ons bepaald: f aanschuiven en al het oude Balkenende/VVD-beleid overnemen, f dat net doen, maar dan was er geen plaats voor ons in het kabinet.

Vooruit, nog n keer voor wie het nog niet begrepen heeft:
Wij zijn geen partij van pappen en nathouden, en ondertussen WAO'ers opzadelen met onrechtvaardige, onbarmhartige herkeuringen.
Wij zijn geen partij die modieus danst met de tijdgeest, maar wel de zieken laat betalen voor de gezonden door middel van eigen betalingen in de zorg.
Wij zijn geen partij die het pluche belangrijker vindt dan de waarheid over de oorlog in Irak.
Wij willen Nederland menselijker en socialer maken. En op die twee punten doen wij geen concessies!
Als het dan nu nog niet kan vanuit de regering, dan moet het maar vanuit de oppositie. Daar zijn we trouwens best goed in!

We zijn vandaag hier omdat we jullie allemaal willen bedanken voor jullie geweldige inzet zonder welke de SP niet zou bestaan. Maar we zijn hier vandaag k bij elkaar gekomen om samen het startsein te geven voor de finale van onze campagne in verband met de verkiezing van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

We hebben nog precies tien dagen te gaan. In die tien dagen gaan we ervoor zorgen dat na 22 november ook 7 maart een ereplaats in onze geschiedenis krijgt.
Op die dag kan iedereen met z'n stem
de SP sterk maken zijn de provincie,
de SP sterk maken in de Eerste Kamer,
en duidelijk maken dat het menselijker en socialer moet.

Voor de eerste keer doen we nu in alle provincies mee. Vanaf nu kunnen we met recht zeggen: De SP is alle staten!
Onze afdelingen en regio's hebben zich heel goed voorbereid op de nieuwe forse uitbreiding van het aantal SP-volksvertegenwoordigers dat aanstaande is. k heb er alle vertrouwen in. De mensen in het land ook, want we staan er onverminderd hl goed voor. En dat is fijn: fijn voor de provincies, maar ook voor het land. Want, zoals je weet, de leden van Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. En dat is een heel belangrijk gegeven. Want de Eerste Kamer moet steeds - naast de Tweede Kamer - zijn goedkeuring geven aan nieuwe wetten.

CDA en PvdA roepen nu om het hardst dat als zij geen meerderheid halen in de Eerste Kamer, dat het land dan onbestuurbaar wordt. Onzin. Ook nu proberen ze weer de mensen angst aan te jagen. Dat hebben ze al eens eerder geprobeerd, weet je nog? Bij het referendum over de Europese Grondwet. Het hielp ze niet.

De bangmakerij door de coalitiefracties en de regering zal nu ook niet helpen. Zij willen van alles koekkoek nzang maken, de oppositie het zwijgen opleggen en in alle rust en stilte gaan polderen.

Nee, als we geen regentenkabinet willen dan is nu 'n stem op de SP het beste. Het is heel heilzaam wanneer de regering niet achterover kan leunen, maar - n in de Tweede Kamer n in de Eerste Kamer - gewoon met goede argumenten moet komen.

Toen we in 1994 in de Kamer kwamen, met twee man, mochten we bij belangrijke debatten als laatste spreken, als de zaal al half leeg was. Komende week mag ik in de Tweede Kamer aan de slag als leider van de oppositie, en dan is de SP als eerste aan de beurt! Dat vind ik een hele eer en ik beloof dat ik, dat wij, ons uiterste best zullen doen om onze nieuwe positie te gebruiken om aan een beter Nederland te werken. We zullen eerlijk, open en creatief zijn in onze oppositie. Onze meetlat is eenvoudig en duidelijk. Alles wat goed is voor de menselijke waardigheid, de gelijkwaardigheid en de solidariteit, zullen we steunen. En alles wat daar tegenin gaat, zullen we bestrijden en proberen te voorkomen.

We hebben nog tien dagen tot de verkiezingen. We gaan heel Nederland langs. We gaan de wijk en buurten in, de deuren langs. We zetten radio- en tvspots in. Ik heb via de viral movie al meer dan 550.000 mensen de liefde mogen verklaren. We hangen Nederland vol met prachtige posters. De grootste ooit wordt komende week onthuld. Uiteraard is die van de SP!

Op al deze manieren gaan we de komende tien dagen uitleggen aan ieder die het horen wil, dat een stem op 7 maart drie keer telt:

Je maakt de SP groot in je eigen provincie, dicht bij huis. Je maakt de SP sterk in de Eerste Kamer. En je laat zien dat het menselijker en socialer moet.

Dt is wat u en zovel anderen wilden op 22 november, dt is wat u en zoveel anderen willen op 7 maart. Dt is waar wij dus voor moeten zorgen.

Daarom: NU zker SP!

Zie verder: https://sp.nl/nieuwsberichten/4449/070225-spers_in_land_van_ooit_in_winning_mood.html

U bent hier