h

Afdrachtregeling

17 oktober 2006

Afdrachtregeling

In dezelfde aflevering van Binnenlands Bestuur waarin Harry Wijchers aan het woord is (zie hier), staat ook een opiniestuk over de afdrachtregeling van de SP. Discussie kan altijd en het is best een aardig geschreven stuk, maar er zijn wel wat op- en aanmerkingen te plaatsen.

  • De toon van het stuk. Zinsnedes als "voeren die opdracht braaf uit", " gewiekste constructies", "politieke ruif", geven mij het gevoel dat er wel erg op "het gevoel" wordt gespeeld.
  • Verder wordt gezegd "zijn volksvertegenwoordigers voor hun inkomen geheel afhankelijk van de partij". Dat is onzin. Ik werk gewoon. Ik weet waar ik aan begin. Ik weet waar ik ja tegen zeg.
  • Dus dat brengt ons bij het principiele punt: mag ik zeggen dat ik vrijwillig mijn centen "afsta"? Dat mag natuurlijk altijd. waar het om draait is het "direct overmaken"van gelden middels een cessie. Maar wat is het verschil? Staatsrechtelijk is er wellicht een verschil, en mag het niet dan mag het niet, maar netto maken alle partijen op een of andere manier gebruik van een afdrachtregeling. Verschil is alleen dat "directe overmaken".
  • Ook het punt aangaande "publieke mideelen" hangt hiermee samen. Als ik het geld ontvang en daarna aan de SP geef is er geen bezwaar, als het direct gebeurt via een cessie dan is eten van de "publieke ruif". Een individu kan zelf beslissen wat hij/zij met zijn/haar geld doet.
  • Wel erg suggestief is de opmerking: "...gaat al tijden het gerucht...". Tja, dan kun je wel heel veel beweren. "Al vaker gaat het gerucht dat belangrijke publieke functies onder de drie grote partijen verdeeld worden. De kans dat de schrijver van het stuk, dhr. Elzinga, bij 1 van de 3 hoort is wel erg groot."...

Kortom, ik zie het probleem niet zo, sterker nog ik sta er onverschillig tegenover. Ik wil gewoon SP raadslid zijn, en het geld kan me gestolen worden. :-)

U bent hier