h

Woorden tellen: best moeilijk

23 februari 2006

Woorden tellen: best moeilijk

In de afgelopen dagen heb ik nog vaak teruggedacht aan mijn eindexamen VWO aan de RSG in Enkhuizen. En van de onderdelen was het Opstel. Van tevoren werd bij iedereen goed ingeprent dat je niet over het maximale aantal toegestane woorden heen moest gaan, omdat dit punten zou kosten.

Dus als de gemeente vraagt om stukjes van maximaal 85 woorden aan te leveren voor een vergelijking in de Drom, dan krijg je van mij ook een stukje met minder dan 85 woorden. Ik heb zinnen ingekort, sommige punten niet genoemd, de allerbelangrijkste speerpunten natuurlijk wel, allemaal om binnen de magische grens van 85 te blijven.

Naar nu blijkt had ik deze ijzeren regel wel wat soepeler kunnen toepassen, want zoals de gemeente wel vaker doet blijkt deze regel achteraf gezien een boterzachte afspraak te zijn. Welgeteld drie partijen (VVD/D66, SP en GL) zitten steeds binnen de grens, de anderen vaak boven de limiet. Voorbeelden:

Stukje verkeer: Nieuw Enkhuizen 135 woorden,
Milieu: PvdA 113 woorden.
Financin: CDA 105 woorden.

Gezien het feit dat deze partijen beweren dat ze goede "rekenmeesters" in huis hebben, zou ik denken dat tellen geen probleem zou moeten zijn. Ik stel voor dat -in navolging van het eindexamen- overschrijden van deze limiet moet leiden tot halvering van het aantal zetels.

Er zijn natuurlijk ook voordelen: onze zinnen zijn kort, to the point en weinig gespeend van wollig taalgebruik. Aan de andere kant lijkt het nu net alsof GL en SP weinig milieuvriendelijke partijen zijn, terwijl -zoals iedereen weet- het omgekeerde het geval is.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen: wat maakt dat nou uit? Ik lig er natuurlijk niet nachten van wakker, maar ik vind dit wel weer exemplarisch voor de wijze waarop met afspraken wordt omgegaan. En zoals gewoonlijk, halen we de schouders op en gaan we over tot de orde van de dag.

U bent hier