h

Daklozen en opportunisme

30 januari 2006

Daklozen en opportunisme

Soms denk ik wel eens "wat jammer dat mensen soms zo fel reageren op actie". Het tegenovergestelde van "actief" is "passief". Dat woord schijnt blijkbaar de voorkeur te hebben. Zo ook als het over daklozen in Enkhuizen gaat. Woorden als "opportunisme" en "verkiezingsstunt" staan elke keer weer te lezen, als de SP weer eens actie onderneemt. Dit terwijl de SP wel degelijk eerst andere kanalen bewandelt voordat zij acties onderneemt en/of media-aandacht vraagt. Echter, n raadslid vindt dat we met onze actie voor daklozen opportunistisch bezig zijn, zo staat op zijn weblog te lezen.Hoog tijd voor een reactie in het gastenboek op die site:

Goed, blijkbaar moet het toch nog even uitgelegd worden:
  1. Al enkele jaren meent de gemeente dat er "iets moet gebeuren aan het daklozenprobleem". GroenLinks en Nieuw Enkhuizen hebben in 2004 vragen gesteld. Er zou een onderzoek komen. Nog steeds geen actie.
  2. November 2005 stuurt de SP een brief naar het college, een algemene brief (dus niet over Marga) over daklozen, inclusief een eigen voorstel. Nog geen antwoord op gekregen.
  3. Nog een brief met de vraag de eerste brief te beantwoorden. Geen antwoord.
  4. Tussendoor: kwestie caravan en Marga. Uiteraard weer vele reacties die ons verwijten opportunistisch te zijn. Ik vraag me af hoeveel politieke partijen (jij?) daadwerkelijk met Marga gesproken hebben. Gelukkig weten ze wel allemaal wat in haar om gaat.
  5. PREMtime belt diverse instanties over het daklozenverhaal. JIJ wil niet meedoen, want > Daklozen hebben er niet om gevraagd (nee, die willen geen dak boven het hoofd. Heb je het Marga gevraagd, of de andere daklozen die er volgens onze burgemeester niet zijn. Of de thuislozen met geen permanente verblijfplaats?) > We hadden ons bij de GGZ moeten voegen. Onzin. De gemeente is verantwoordelijk voor daklozenbeleid. De gemeente moet het dus regelen. Bij de gemeente moeten we dus zijn.
  6. Zeker twee jaar na dato is er nog NIKS gebeurd, omdat de spelers in dit "spel", het college en de raad niet WILLEN. ALs er redenen zijn waarom het niet KAN, waarom horen we dat dan niet. Blijkbaar vind je het gek dat we -als het college onze brieven hierover niet beantwoordt- deze zaak op een manier aan de kaak stellen.

Nota bene schrijft Hans Langbroek -want daar gaat het over- in zijn eigen weblog dat "revolutie soms misschien wel nodig" is. Dat is duidelijke taal: als de politiek (in Enkhuizen) niet luistert, dan moeten sommige zaken op een andere manier worden duidelijk gemaakt. Het wordt een wel heel cynische samenleving als elke actie wordt afgedaan als populisme, opportunisme of verkiezingsstunt. Daaronder reken ik eerder partij-websites die twee maanden voor de verkiezingen worden ingericht (PvdA!)...

U bent hier