h

Over head

31 januari 2011

Over head

Sinds ik weet hoeveel overhead doorberekend wordt (zie hier) probeer ik meer inzicht te krijgen in het verschijnsel overhead. Laat toevallig net een week geleden Berenschot hier een stuk over hebben laten verschijnen. Het is het proefschrift "Overhead gewaardeerd" van Mark Huijben. Het is duidelijk dat op dit vlak wel wat te winnen valt, al moet dit wel goed bekeken worden. Vandaar dat we in onze richtinggevende uitspraken hier mogelijkheden zien, maar wel beseffen dat je er goed naar moet kijken.

Voor de situatie in Enkhuizen werd bij de parkeerleges gerekend met een overhead van 109.5%. In overhead_bijlage7_prodbegrs staat een overzicht waar de 109.5% uit bestaat.

Ook hier geldt weer dat er nog best veel uit zoeken is. Zo vraag ik me af of het doorberekenen van stortingen in voorzieningen wel zo verstandig is. Ook valt het me op dat bij directe en indirecte (salaris-)kosten bij parkeren lang niet in de buurt komen van de kosten die hier worden opgevoerd.

Kortom, los van de hoog ogende overheadkosten, blijft het m.i. de vraag of er niet wel heel makkelijk bepaalde kosten worden toegerekend. Dat dit volgens de gemeente mag, betekent nog niet dat het wenselijk is.

U bent hier