h

Raadsvergadering: stoomtram, Waaigat en meer

8 april 2009

Raadsvergadering: stoomtram, Waaigat en meer

Het was vanavond een goede en enerverende vergadering waarin we veel steunden, maar ook teleurstelling verwerkt zat. Een overzicht van de punten en kort een opmerking per punt.

De vergadering begon met een opmerking dat Enkhuizen bij de laatste 3 gemeentes in de categeorie 0-20000 inwoners van de bestegemeentevannederland zit. Vervolgens.

Buitenlandse werknemers: ingestemd met het rapport en de moties/voorstellen ondersteund om niet te grootschalige bouw te krijgen, en extra aandacht te vragen voor bij het regionale overleg.
Voorbereidingsbesluiten: in orde, maar principieel gezien wel eens met bredere discussie in de commissie over de wenselijkheid van voorbereidingsbesluiten.
Stoomtram:jammer dat er vertraging is in uitvoering bedrijfsplan. Maar: voor onze EENMALIGE bijdrage verandert er niets. Dus nog steeds voor die bijdrage. De woorden van Nieuw Enkhuizen vond ik veel te commercieel. Zeker als je daarna een paar ton uittrekt voor een kademuur voor een handvol sloepen.
Compensatie sportverenigingen: natuurlijk moeten die geholpen worden. Wij zien liever een koppeling met jeugdlidsubsidie (bijv. E10,- per jeugdlid. Die discussie, dat overleg komt nog. Er was nog een onzin-opmerking over "dan moeten ouderen dat ook krijgen". Natuurlijk hoeft dat niet: voor elke doelgroep hanteren we bepaalde instrumenten, dat kan voor de ene groep A zijn en voor een andere groep B. In de tussentijd komen we de verenigingen tegemoet. Ten overvloede: een situatie waar wij als SP nooit mee hebben ingestemd (bezuinigingen).
Paktuinen: klinkers konden best. Wel geprobeerd korte metten te maken met de wederom door VVD/D66 gebezigde opmerking "de burgers vinden dit dus..." gelijk aan de casino-discussie. Bij bouwplannen moeten zeker burgersgoed geraadpleegd worden en een stem krijgen, iets wat al steeds beter gaat (mede door hier op blijven hameren door de SP). Dit betekent echter NIET dat het 1 op 1 wordt overgenomen. Het is 1 van de factoren in de besluitvorming. We doen niet aan clientisme (u vraagt wij draaien), maar maken per keer een afweging, met ons program en onze ideologie in ons achterhoofd. Kort gesteld: als de meerderheid van Enkhuizen voor dure villa's is, is dat een belangrijk punt, maar kunnen we ideologisch vanuit het punt "betaalbaar bouwen" toch tegen zijn. Bij andere partijen lijkt dit clientisme er soms wel in te zitten (al noemen "zij" dat "luisteren naar de burger"). Het voorstel voor klinkers van PvdA en SP haalde het niet. Met het plan hebben we wel ingestemd, want de buurt verdient wel een opwaardering. Opvallend dat ook gezegd werd dat een ton voor klinkers te duur was...
....als daarna voor het Waaigat meer dan een half miljoen wordt uitgetrokken voor een paar sloepen. Ook hier een gekke rol van VVD/D66. Wel alternatieven willen, maar als die er dan niet zijn, GEEN ENKELE kritisch noot behalve "jammer". Sowieso kwam er geen onvertogen woord over de lippen van de coalitie als het ging over het niet houden aan een toezegging (CU maakte aan het einde wat aanstalten, maar dat was mosterd na de maaltijd). Zoveel geld!!! Zeer zeer teleurgesteld. Een motie van Nieuw Enkhuizen probeerde het college op te dragen in gesprek te gaan met de projectontwikkelaar van de Paktuynen. Hier bleek dat er al overleg gaande was, terwijl ik in eerdere informele vragen begrepen had dat de ontwikkelaar nog niet bij de gemeente was langsgegaan. Nu blijkbaar wel. Ik voel helemaal niets voor extra water met duurdere woningen. Die verkopen namelijk niet!! Zet in op -zoals de raad al eerder uitsprak- goedkopere koopwoningen. Ook met een kleinere beurs kunnen wonen in de binnenstad! Er waren ook nog onbekende feiten: dat BTW bij "haven" terugekregen kon worden, dat de fundering bij niets doen/gras ook heel duur is. Maar vervolgens geen bedragen kunnen noemen over afhechting brug, soberder alternatief. Maar wel suggereren dat de kade zelf maar een schijntje kost. Verwerk dat dan in een beloofd alternatief!! Ik houd echt mijn hart vast: wanneer worden wethouders nou eens gehouden aan toezeggingen, iets wat goed bestuur -los van oppositie/coalitie- vereist.
Begraafplaats: de wethouder zei toe dat de nota niet in beton gegoten is en dat over wijzigingen gesproken kan worden als bepaalde besluiten wellicht ongewenste gevolgen had.

Om 23:07 uur waren we klaar. Een teken dat je goed kunt debatteren, veel kunt besluiten, zonder het qua tijd uit de hand te laten lopen. Dat hebben we allemaal goed gedaan, en laat m.i. zien dat kwantiteit in moties/amendementen niet hoeft te betekenen dat je extreem lang vergadert.

U bent hier