Kat en hondbrug: geen antwoord
Kat en hondbrug: geen antwoord
Vandaag ontving ik antwoord op de vraag over het contract van de k&h brug. Het is antwoord is eigenlijk: "nee, je mag het contract niet zien want dat zijn de aanbestedingsregels." In het aangehaalde artikel wordt nog specifiek verwezen naar "inachtneming van de WOB". Dan gaan de uitzonderingen tellen. Ik zie het nog steeds niet.
_____________________________
Beste Erik,
Onlangs hebben we antwoord gekregen op de vraag aangaande de boeteclausule bij het contract van de kat- en hondbrug. In juni vroeg ik al eens naar het contract. Deze was niet in te zien.
Ik vraag me af waarom niet. Volgens de gedragscode voor het college:
Gedragscode college:
4.2. Een lid van het college houdt geen informatie achter voor leden van de raad of andere belanghebbenden, tenzij deze geheim of vertrouwelijk is en het niet geven van informatie dient plaats te vinden op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.
Dit kan dan op grond van de uitzonderingen:
WOB uitzonderingen:
Persoonlijke beleidsopvattingen, privacygevoelige informatie zoals strafbladen en stukken die concurrentiegevoelige informatie van bedrijven bevatten, zijn uitgesloten van de mogelijkheid om ze met een beroep op de wet WOB in te zien.
Zie ook http://villa.intermax.nl/wob/jurisprudentie/opuitzondering.htm
En ook:
Wet openbaarheid bestuur (WOB)
Onder bepaalde omstandigheden kan een belanghebbende de overheid of een overheidsorgaan dwingen openbaarheid te geven met betrekking tot de gunning van een project. Dit zodat ook de overheid objectief blijft bij het gunnen van aanbestedingsprojecten. Enkele uitzonderingen waarbij de overheid niet verplicht is tot het verschaffen van openheid zijn:
- Wanneer het bedrijfs- of fabricage gegevens betreft die door een natuurlijke- of rechtspersoon in vetrouwen zijn medegedeeld.
- Wanneer het belang van openbaarheid niet opweegt tegen de economische of financile belangen van de staat.
- Wanneer het gaat om het verstrekken van informatie die niet relevant was en is voor de selectie van de opdrachtnemer.
- Wanneer het beleidsopvattingen betreft die zijn opgesteld voor intern beraad.
Volgens mij is geen uitzondering van toepassing.
Ik zou graag weten waarom zo moeilijk over inzage wordt gedaan.
Grt
Christian
_________________________________
en de subtiele herinnering (overigens nog voor het aflopen van de termijn):
Beste Erik,
Graag aandacht voor deze vraag. Het is natuurlijk een vraag die het midden houdt tussen een schriftelijke vraag en een WOB-verzoek. In het laatste geval had binnen twee weken geantwoord moeten worden, met onder motivatie hooguit nog eens twee weken.
Nu heb ik de vraag (nog) niet z formeel gesteld, maar het dralen van de kant van de wethouder -ik neem aan dat hij weet van mijn vraag- begint me danig te irriteren.
Grt
Christian
_______________________________________________
Christian,
Onderstaand de informatie welke ik heden ontving via de ambtelijke organisatie.
Voor de nationale aanbesteding neemt artikel 6 van de BAO (Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten) het regime over dat voor de Europese aanbesteding geldt.
Artikel 6
Onverminderd de artikelen 29, 35, 36 en 41 en met inachtneming van de Wet openbaarheid van bestuur maakt een aanbestedende dienst de vertrouwelijke informatie die hem door een ondernemer is verstrekt niet openbaar.
Dit regime is voor de bouwdepartementen verplicht. De andere overheden zijn vrij in het toepassen van de onderhandelingsprocedure. In het inkoopbeleid (Nota Inkoop- en aanbestedingenbeleid, vastgesteld raadsvergadering 9 januari 2007) van de gemeente is opgenomen dat we dit regime hanteren.
Uiteraard dient de aanbesteder bij gebruik van de onderhandelingsprocedure en met name in de onderhandelingsfase vertrouwelijk om te gaan met de informatie van de verschillende inschrijvers. Het openbaar maken van de gunninggegevens kan betekenen dat ondernemers in de toekomst van inschrijving afzien omdat de vertrouwelijkheid van bedrijfsgegevens hierdoor niet zijn gewaarborgd.
Met vriendelijke groet,
Erik
PS.
Overigens komt het antwoord van de ambtelijke organisatie binnen de termijn van 14 dagen.
- Zie ook:
- SP WFO